Szybka sałatka po tajsku z makaronem. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje

Dieta niskokaloryczna
Pyszna i prosta w przygotowaniu. Te dwa słowa idealnie opisują tajską sałatkę z makaronem ryżowym. Jest ona pełna świeżych warzyw i aromatycznego sosu, w którym wyczujemy zarówno orzeszki, jak i limonkę. Idealna na kolację czy spotkanie z przyjaciółmi.
Tajska sałatka z makaronem. Idealna na każdą porę dnia
Lekka, świeża a przy okazji pełna smaku. Tajska sałatka z makaronem ryżowym jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyca w każdym kęsie. Ta sałatka inspirowana jest tajską kuchnią uliczną. Jest to domowa wariacja popularnej sałatki yum woon sen, ale w takiej wersji, którą prosto będzie przygotować z dostępnych w Polsce składników.
Ten przepis idealnie balansuje kwaskowość limonki, słodycz cukru, słony smak sosu rybnego i pikanterie chili. W skrócie jest to więc prawdziwa eksplozja smaku. To danie jest również niezwykłe jeśli chodzi o tekstury. Miękki makaron, chrupiące warzywa i lekkość świeżych ziół idealnie się ze sobą łączą.
Dodawaj, zamieniaj i mieszaj. Idealne danie jako baza
To danie jest również niezwykle elastyczne, mieszaj i łącz składniki, by osiągnąć wymarzony efekt. Taką sałatkę możemy wziąć ze sobą do pracy, zjeść na lekką kolację czy przygotować jako ciekawy dodatek na imprezę.
Nie ma więc się co dłużej zastanawiać i już można chwytać za składniki po tą przepyszną i kolorową sałatkę, której przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka chwil.
SKŁADNIKI
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 czerwonej cebuli
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej mięty
- 1/2 szklanki kapusty pekińskiej
- 2–3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych)
- opcjonalnie: 100–150 g ugotowanego kurczaka, krewetek lub tofu
- Sos:
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym dla wersji wege)
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub cukru trzcinowego
- 1 ząbek posiekany czosnku
- 1 mała posiekana papryczka chili
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
- Odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
- Warzywa kroimy w cienkie paski, a zioła siekamy.
- W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos, aż cukier się rozpuści.
- Makaron łączymy z warzywami i ziołami, opcjonalnie dodajemy krewetko/kurczaka/tofu.
- Wszystko polewamy sosem i mieszamy.
- Na koniec posypujemy orzeszkami.