Oryginalna zupa tajska z mlekiem koksowym i curry: pikantna, sycąca i rozgrzewająca

Zupa tajska z mlekiem koksowym i curry: pikantna, sycąca i rozgrzewająca
Autor: Shutterstock Zupa tajska z mlekiem kokosowym i zieloną pastą curry
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Tradycyjna zupa tajska Tom Kha to zupa na bazie mleka kokosowego i tajskiej pasty curry. Lekka zupa tajska z mlekiem kokosowym i pastą curry jest prawdziwym daniem na pocieszenie. Pikantna - przyjemnie rozgrzewa. Łatwa w przygotowaniu. I sycąca, bez względu na to, czy to zupa z kurczakiem, z krewetkami czy z tofu.  I do tego nie tuczy, może być ważnym elementem Waszej diety zupowej. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry lub innej przyprawy w typie curry
  • 1/2 małej, posiekanej żółtej cebuli
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 80 g pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 1 duża marchewka pokrojona na plasterki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (około 400 ml) 
  • 100-120 g liści szpinaku młodego
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • oraz do wyboru: gotowana pierś kurczaka, gotowane krewetki lub wędzone tofu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pastę curry i smażyć 1-2 minuty.
  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.
  • Dodać pieczarki i marchew, smażyć około 2-4 minut.
  • Wlać bulion oraz mleko kokosowe. Puszkę napełnić wodą, dobrze zamieszać, popłuczyny wlać do zupy. 
  • Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu 10 minut.
  • Spróbować zupę. Przyprawić sokiem z limonki i ewentualnie solą oraz pieprzem. 
  • Na koniec dodać liście szpinaku i zamieszać, aby zmiękły.
  • Podawać z gotowaną i pokrojoną piersią kurczaka, gotowanymi i obranymi krewetkami lub pokrojonym tofu wędzonym. Smacznego!
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej