Oryginalna zupa tajska z mlekiem koksowym i curry: pikantna, sycąca i rozgrzewająca
2023-01-19
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Tradycyjna zupa tajska Tom Kha to zupa na bazie mleka kokosowego i tajskiej pasty curry. Lekka zupa tajska z mlekiem kokosowym i pastą curry jest prawdziwym daniem na pocieszenie. Pikantna - przyjemnie rozgrzewa. Łatwa w przygotowaniu. I sycąca, bez względu na to, czy to zupa z kurczakiem, z krewetkami czy z tofu. I do tego nie tuczy, może być ważnym elementem Waszej diety zupowej.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry lub innej przyprawy w typie curry
- 1/2 małej, posiekanej żółtej cebuli
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 80 g pieczarek pokrojonych na plasterki
- 1 duża marchewka pokrojona na plasterki
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
- 100-120 g liści szpinaku młodego
- 1-2 łyżki soku z limonki
- oraz do wyboru: gotowana pierś kurczaka, gotowane krewetki lub wędzone tofu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pastę curry i smażyć 1-2 minuty.
- Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.
- Dodać pieczarki i marchew, smażyć około 2-4 minut.
- Wlać bulion oraz mleko kokosowe. Puszkę napełnić wodą, dobrze zamieszać, popłuczyny wlać do zupy.
- Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu 10 minut.
- Spróbować zupę. Przyprawić sokiem z limonki i ewentualnie solą oraz pieprzem.
- Na koniec dodać liście szpinaku i zamieszać, aby zmiękły.
- Podawać z gotowaną i pokrojoną piersią kurczaka, gotowanymi i obranymi krewetkami lub pokrojonym tofu wędzonym. Smacznego!
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?