Sałatka indigirka. Przepis na najgorsze danie świata

sałatka indigirka
Autor: Shutterstock Rosyjska sałatka indigirka to specjał tylko dla koneserów.
łatwy
10 min
8

Indigirka to sałatka, o której ostatnio zrobiło się głośno. Taste Atlas uznał ją za najgorszą potrawę na świecie. Danie wzbudziło jednak zainteresowanie wśród czytelników i wiele osób zaczęło szukać przepisu na ten specjał kuchni rosyjskiej. Właśnie tu znajdziecie przepis na najgorsze danie świata, czyli sałatkę indigirkę.

Sałatka indigirka – co to jest?

Przepis na to danie pochodzi z Jakucji położonej na Syberii. Pierwszy przepis na indigirkę pojawił się w połowie XX wieku. Jej nazwa pochodzi od jednej z głównych rzek Jakucji o tej samej nazwie. Twórcą sałatki jest szef kuchni Innokenty Tarbakhov, który zainspirował się podobnym jakuckim daniem z surowej ryby, nazywanym w języku Jakutów raw lub po rosyjsku „pięć minut”.

Z czego robi się sałatkę indigirkę?

W skład sałatki wchodzi pokrojona w kostkę mrożona ryba, cebula, olej oraz sól i pieprz. Zazwyczaj przygotowywana jest z białej ryby, takiej jak sielawa, nelma lub muksun. Tradycyjnie podawana jest w miskach z lodem. Czasem do indigirki podaje się cytryny, kawior, koper włoski czy różne dressingi. Ta dobrze schłodzona przystawka idealnie komponuje się z wódką.

Przepis na sałatkę indigirkę

  • To łatwy przepis na sałatkę rybną. Jednak trzeba pamiętać, że jest to danie dla koneserów i nie każdemu będzie smakować.
  • Przygotowanie sałatki jest w miarę szybkie.
  • Na liście składników znajduje się pięć produktów, z czego dwa to przyprawy.
  • To sałatka z surowej ryby, która powinna być jak najświeższa. Zaraz po przyjściu do domu trzeba ją zamrozić.
  • Głowę i ogon można wykorzystać do ugotowania zupy rybnej.
  • Przed podaniem zaleca się wstawić sałatkę do zamrażarki. W tym czasie ryba uwolni swój smak i aromat.
  • Sałatka dobrze komponuje się z wódką.

SKŁADNIKI

  • 1 cała zamrożona biała ryba(około 3 kg)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę wyjąć z zamrażarki i odstawić na 10 minut. Usunąć płetwy i skórę. Odkroić głowę i ogon. Następnie pokroić na 4 lub 5 kawałków. Każdy kawałek przekroić na pół, przecinając go wzdłuż kręgosłupa. Usunąć kręgosłup, a rybę wypatroszyć. W ten sposób powstaną filety.
  • Umyte i osuszone filety pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę o boku 1 cm. Składniki przełożyć do miski i wymieszać.
  • Wlać olej, doprawić solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać.
  • Wstawić do zamrażarki i wyjąć dopiero przed podaniem.
Ryby w diecie
Anna Szulc-Górska
więcej