Sałatka ziemniaczana z musztardowym dressingiem. Prosta, szybka i niedroga
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sałatki ziemniaczane są łatwe, pyszne i sycące. Przepisów na nie nigdy nie jest za mało. Ta receptura właśnie dołączyła do tego zacnego grona. Sałatka ziemniaczana z kilku prostych składników i przyjemnym sosem musztardowym podbije nie jedno podniebienie. Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków? Sprawdźcie przepis.
Co daje się do sałatki ziemniaczanej?
Do przyrządzenia tej pysznej i sycącej sałatki potrzebnych jest kilka składników, które bez problemu można kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Głównym składnikiem są młode ziemniaki. Dołączyła do nich czerwona cebula, koperek oraz kapary. Idealnym uzupełnieniem jest przyjemny sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem jasnego octu balsamicznego oraz dwóch rodzajów musztardy – miodowej i francuskiej z całymi ziarnami gorczycy.
Jak zrobić pyszną sałatkę ziemniaczaną?
Przygotowanie sałatki zaczyna się od bardzo dokładnego umycia ziemniaków, ponieważ gotuje się je w mundurkach. Pokrojone na mniejsze kawałki gotuje się do miękkości w wodzie z solą. Ziemniaki nie powinny rozpaść się w czasie gotowania. Odcedzone przekłada się do miski i odstawia. Kiedy ziemniaki stygną, należy zrobić musztardowy dressing. Od razu łączy się go z ziemniakami. Następnie dodaje się pokrojoną cebulę, kapary i posiekany koperek. Sałatkę trzeba jeszcze doprawić, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się połączyły.
Jak wzbogacić sałatkę ziemniaczaną?
Sałatka ziemniaczana z czerwoną cebulą i kaparami to danie, które pochodzi z kuchni niemieckiej. Sałatkę przyrządzoną według tego przepisu można traktować jako danie bazowe i dodawać do niego inne składniki. Może to być pieczona pierś kurczaka, tuńczyk w sosie własnym lub śledzie. Sprawdzi się też podsmażony boczek. Smak dania podkręcą korniszony, czarne oliwki, ugotowane na twardo jajka lub chrupiąca rzodkiewka.
Przepisy na sałatkę ziemniaczaną
Ziemniaki to doskonały składnik sałatek. Nie tylko Niemcy przepadają za daniami z ziemniaków. W wielu krajach na całym świecie jada się tego typu potrawy. Poznajcie inne przepisy na pyszne i sycące sałatki ziemniaczane popularne w innych krajach:
- Patatosalata, czyli grecka sałatka ziemniaczana. Niezwykle prosta i obłędnie pyszna
- Koreańska sałatka ziemniaczana: łatwy przepisy na sałatkę, którą zajadają się w Azji
- Sycąca sałatka ziemniaczana z tuńczykiem
- Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką
- Wiosenna sałatka ziemniaczana z jajkiem
SKŁADNIKI
- 800 g małych młodych ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka kaparów
- sól, pieprz
- Sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyte ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski i odstawić.
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Dodać musztardę francuską i miodową. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, aż składniki połączą się w gładki sos. Wlać do ziemniaków i wymieszać.
- Wsypać koperek, kapary i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.
- Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw mięsnych lub wegetariańskich.