Sycąca sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

Sycąca sałatka ziemniaczana z tuńczykiem
Autor: Shutterstock Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem jest  prosta do przygotowania i  bardzo smaczna
łatwy
25 min
4

Sycąca sałatka ziemniaczana z tuńczykiem jest bardzo łatwa do przygotowania, sycąca ale niezbyt tucząca. Smaczna, idealna na lunch lub kolację. Warto ją przygotować trochę wcześniej, by nabrała smaku.

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
  • 1 cebula czerwona średniej wielkości
  • garść oliwek
  • sos:
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej (lub zwykłej)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • spora szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w zakręconym małym słoiczku.
  • Ziemniaki obierz i ugotuj do momentu, kiedy będzie można w nie włożyć widelec - nie powinny być jednak zbyt miękkie. Pokrój i przełóż do miski, pozwól im minutę odparować i zalej je sosem, delikatnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  • Cebulę pokrój w półplasterki kawałki. Tuńczyka wyjmij z puszki, odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.
  • Do całkowicie zimnych ziemniaków dodaj cebulę i tuńczyka i delikatnie wymieszaj. Posyp pokrojonymi oliwkami i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej