Doskonale soczysta pierś kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś kurczaka z piekarnika
Autor: Shutterstock Rozpływająca się w ustach i soczysta pierś kurczaka - marzenie każdego
łatwy
20 min
4

Dieta niskokaloryczna

Soczysta pierś kurczaka pieczona w piekarniku to marzenie każdego smakosza. Wokół pieczonej piersi kurczaka narosło wiele nieporozumień. Przygotowanie pieczonego filetu drobiowego nie jest trudne. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by efektownie soczysta pierś zawsze lądowało na naszym talerzu. 

Pierś z kurczaka to popularna część mięsa z kurczaka, która jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Jest to chude, białe mięso o delikatnym smaku, co sprawia, że jest wszechstronne i pasuje do wielu potraw. Jest wiele sposobów przyrządzenia piersi z kurczaka. Możesz eksperymentować z różnymi przyprawami i dodatkami, dostosowując danie do swoich gustów i preferencji.

Pod materiałem wideo znajdziesz nasze przepisy na podudzia i udka z kurczaka

 

SKŁADNIKI

  • 4 piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kminku lub kminu rzymskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 220°C.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą lub olejem.
  • Piersi kurczaka ułożyć na folii spożywczej na desce, przykryć folią, zbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta, aby wyrównać grubość. Nie rozbijać nadmiernie.
  • Przyprawy wymieszać z cukrem.
  • Piersi kurczaka posmarować oliwą lub olejem, przyprawić mieszanką przypraw.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Pierś ważącą 120-180 g każda pieczemy 18 minut, filety o wadze 200-220 g pieczemy 20 minut, zaś duże filety o wadze powyżej 250 g pieczemy 22 minuty.
  • Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5 minut, aby odpoczęły. Dopiero po tym kroić.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej