Chińska sałatka z kurczakiem - apetyczna i przyjemnie chrupiąca. Przygotujesz ją w mig
Dieta niskokaloryczna
Chińska sałatka z kurczakiem jest pyszna. Jej smak jest jednocześnie słodki, pikantny i orzeźwiający. Przygotowanie jest szybkie i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy pokroić warzywa i kurczaka, wlać sos i wymieszać. Oto łatwy przepis na chińską sałatkę z kurczakiem, która zachwyci pod każdym względem.
Chińska sałatka z kurczakiem – pyszne składniki i super sos
Prawdopodobnie przepis na sałatkę z kurczakiem powstał w latach 60. w jednej z chińskich restauracji w Los Angeles. Po raz pierwszy przepis opublikowano w 1970 roku. Zaletą sałatki jest to, ze znajdują się w niej pyszne i chrupiące składniki. Sałatka jest sycąca dzięki dodatkowi makaronu ramen i kawałkom piersi kurczaka. Przyjemnego smaku dodają posiekane migdały, kawałki słodkiej pomarańczy oraz oryginalny sos z produktów typowych dla kuchni azjatyckiej, który doskonale łączy wszystkie składniki.
Przepis na chińską sałatkę z kurczakiem
- To łatwy i sprawdzony przepis na pyszną i chrupiącą sałatkę z kurczakiem i makaronem ramen.
- Sałatkę robi się dość szybko. Wystarczy pokroić warzywa i kurczaka, dodać makaron i sos, a na koniec wymieszać. Sałatka jest gotowa w 20 minut.
- Na liście składników znajdują się łatwo dostępne składniki. Można je kupić przez cały rok.
- Makaron ramen można zamienić na makaron ryżowy.
Sałatę rzymską zastąpi połowa główki sałaty lodowej, roszponka lub kapusta pekińska. - Zamiast pomarańczy sprawdzą się mandarynki.
- Do sałatki można wykorzystać kurczaka, który został z poprzedniego dnia oraz warzywa, które zalegają w lodówce. W ten sposób nic się nie zmarnuje i powstanie pyszne danie w duchu filozofii zero waste.
- Sałatkę można serwować jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Sprawdzi się też jako jedzenie na wynos.
SKŁADNIKI
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 300 g ugotowanej lub pieczonej piersi kurczaka
- 200 g czerwonej kapusty
- 200 g makaronu ramen
- 1 pomarańcza
- 1 starta marchewka
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanych migdałów
sos: - 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron połamać i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Sałatę rzymską i czerwoną kapustę poszatkować. Pomarańczę obrać, usunąć błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki lub rozdzielić widelcem. Składniki przełożyć do miski i wymieszać.
- Przygotować sos. W małej misce wymieszać ocet ryżowy, miód, olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Powoli wlewać olej roślinny, ciągle mieszając, aż do uzyskania emulsji.
- Wlać sos, dokładnie wymieszać i podawać.