Chińska sałatka z kurczakiem - apetyczna i przyjemnie chrupiąca. Przygotujesz ją w mig

chińska sałatka z kurczakiem
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta niskokaloryczna

Chińska sałatka z kurczakiem jest pyszna. Jej smak jest jednocześnie słodki, pikantny i orzeźwiający. Przygotowanie jest szybkie i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy pokroić warzywa i kurczaka, wlać sos i wymieszać. Oto łatwy przepis na chińską sałatkę z kurczakiem, która zachwyci pod każdym względem.

Chińska sałatka z kurczakiem – pyszne składniki i super sos

Prawdopodobnie przepis na sałatkę z kurczakiem powstał w latach 60. w jednej z chińskich restauracji w Los Angeles. Po raz pierwszy przepis opublikowano w 1970 roku. Zaletą sałatki jest to, ze znajdują się w niej pyszne i chrupiące składniki. Sałatka jest sycąca dzięki dodatkowi makaronu ramen i kawałkom piersi kurczaka. Przyjemnego smaku dodają posiekane migdały, kawałki słodkiej pomarańczy oraz oryginalny sos z produktów typowych dla kuchni azjatyckiej, który doskonale łączy wszystkie składniki.

Przepis na chińską sałatkę z kurczakiem

  • To łatwy i sprawdzony przepis na pyszną i chrupiącą sałatkę z kurczakiem i makaronem ramen.
  • Sałatkę robi się dość szybko. Wystarczy pokroić warzywa i kurczaka, dodać makaron i sos, a na koniec wymieszać. Sałatka jest gotowa w 20 minut.
  • Na liście składników znajdują się łatwo dostępne składniki. Można je kupić przez cały rok.
  • Makaron ramen można zamienić na makaron ryżowy.
    Sałatę rzymską zastąpi połowa główki sałaty lodowej, roszponka lub kapusta pekińska.
  • Zamiast pomarańczy sprawdzą się mandarynki.
  • Do sałatki można wykorzystać kurczaka, który został z poprzedniego dnia oraz warzywa, które zalegają w lodówce. W ten sposób nic się nie zmarnuje i powstanie pyszne danie w duchu filozofii zero waste.
  • Sałatkę można serwować jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Sprawdzi się też jako jedzenie na wynos.

SKŁADNIKI

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 300 g ugotowanej lub pieczonej piersi kurczaka
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 200 g makaronu ramen
  • 1 pomarańcza
  • 1 starta marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanych migdałów

    sos:
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron połamać i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Sałatę rzymską i czerwoną kapustę poszatkować. Pomarańczę obrać, usunąć błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki lub rozdzielić widelcem. Składniki przełożyć do miski i wymieszać.
  • Przygotować sos. W małej misce wymieszać ocet ryżowy, miód, olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Powoli wlewać olej roślinny, ciągle mieszając, aż do uzyskania emulsji.
  • Wlać sos, dokładnie wymieszać i podawać.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Anna Szulc-Górska
więcej