Sałatka szwajcarska Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Sałatka szwajcarska Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Szwajcarska sałatka to obfita i smaczna przystawka z mortadeli i żółtego sera. Magda Gessler przybliżyła tę światowej sławy przekąskę w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Wypróbuj ten łatwy przepis i podziel się z nami swoją opinią! 

Co to jest sałatka szwajcarska?

W Szwajcarii ten rodzaj sałatki jest bardzo popularny. Często podawany do piwa i sznapsów. Swoją międzynarodową karierę sałatka zawdzięcza dwóm składnikom. Są to:

  • mięsista mortadela, która do Szwajcarii przybyła z przygranicznych Włoch 
  • łagodny ser z mleka krowiego - szwajcarski ementaler - nazywany królem serów

Do tego wystarczy dorzucić ogórki marynowane w occie i krążki cebuli. Wszystko razem spaja sos majonezowy podkręcony musztardą. Prawda jakie to proste! 

Przeczytaj takze: Magda Gessler ze szczegółami opisała swój romans z Piotrem Adamczykiem. Doszło nawet do bójki!

SKŁADNIKI

  • Na szwajcarską sałatkę Magdy Gessler:
  • 350 g mortadeli, pokrojonej na cienkie paski
  • 350 g sera szwajcarskiego, pokrojonego na cienkie paski
  • 5-6 ogórków marynowanych w occie, pokrojony na półplasterki
  • 1 cebula pokrojona na talarki
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • sól i pieprz do smaku
  • Na sos do sałatki szwajcarskiej:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki marynaty z ogórków konserwowych
  • 1 łyżka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj pokrojoną mortadelę z serem, ogórkami i cebulą.
  • Z podanych składników przygotuj sos. Spróbuj i ewentualnie dopraw go solą. 
  • Sałatkę polej sosem. Obficie oprósz młotkowanym pieprzem. 
  • Przed podaniem posyp szczypiorkiem. 
Czy umami nas mami? Co to jest umami?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej