Sałatka szwajcarska Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji – odkryj sekret tej wyjątkowej kombinacji smaków

Dieta bezglutenowa
Szwajcarska sałatka to prawdziwa uczta dla podniebienia – połączenie soczystej mortadeli i kremowego żółtego sera, które zachwyca każdym kęsem! Magda Gessler odkryła ten smakowity przepis w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji, a teraz Ty możesz przygotować go w swojej kuchni. Zaskocz swoich gości prostym, ale pełnym smaku daniem – wypróbuj nasz przepis i podziel się swoimi wrażeniami!
Co to jest sałatka szwajcarska?
W Szwajcarii ten rodzaj sałatki jest bardzo popularny. Często podawany do piwa i sznapsów. Swoją międzynarodową karierę sałatka zawdzięcza dwóm składnikom. Są to:
- mięsista mortadela, która do Szwajcarii przybyła z sąsiednich Włoch
- łagodny ser z mleka krowiego - szwajcarski ementaler - nazywany królem serów
Do tego wystarczy dorzucić ogórki marynowane w occie i krążki cebuli. Wszystko razem spaja sos majonezowy podkręcony musztardą. Prawda jakie to proste!
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na inne, sycące sałatki
SKŁADNIKI
- Na szwajcarską sałatkę Magdy Gessler:
- 350 g mortadeli, pokrojonej na cienkie paski
- 350 g sera szwajcarskiego, pokrojonego na cienkie paski
- 5-6 ogórków marynowanych w occie, pokrojony na półplasterki
- 1 cebula pokrojona na talarki
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
- sól i pieprz do smaku
- Na sos do sałatki szwajcarskiej:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki marynaty z ogórków konserwowych
- 1 łyżka musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj pokrojoną mortadelę z serem, ogórkami i cebulą.
- Z podanych składników przygotuj sos. Spróbuj i ewentualnie dopraw go solą.
- Sałatkę polej sosem. Obficie oprósz młotkowanym pieprzem.
- Przed podaniem posyp szczypiorkiem.