Letnia sałatka z cukinii z szynką i serem mozzarella
2024-07-25
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Letnia sałatka z cukinii w stylu włoskim to doskonała propozycja na ciepłe dni. Składa się z młodych, małych i jędrnych cukinii, szynki parmeńskiej i sera mozzarella, co nadaje jej wyjątkowy smak i lekkość. Można ją podawać z odrobiną oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy oregano, aby wzbogacić smak i aromat.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 100 g szynki parmeńskiej albo innej dojrzewającej szynki
- 200 g mozzarelli w gomułce
- 300 g rukoli
- szczypta soli
- szczypta tymianku
- Składniki sosu:
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 50 ml oliwy
- przyprawa do sałatek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokrój w cienkie plasterki.
- Mozzarellę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżego tymianku.
- Szynkę pokrój w plastry, a potem w długie paseczki. Wszystko wymieszaj z rukolą.
- Wymieszaj dokładnie z oliwę z oliwek z sokiem pomarańczowym, przyprawą oraz łyżeczką musztardy. Sałatkę polej przygotowanym sosem i przed podaniem posyp grzankami po wierzchu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?