Letnia sałatka z cukinii z szynką i serem mozzarella

2024-07-25
Letnia sałatka z cukinii z szynką i serem mozzarella
Autor: thinkstockphotos.com Letnia sałatka z cukinii z szynką i serem mozzarella
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Letnia sałatka z cukinii w stylu włoskim to doskonała propozycja na ciepłe dni. Składa się z młodych, małych i jędrnych cukinii, szynki parmeńskiej i sera mozzarella, co nadaje jej wyjątkowy smak i lekkość. Można ją podawać z odrobiną oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy oregano, aby wzbogacić smak i aromat.
 

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 100 g szynki parmeńskiej albo innej dojrzewającej szynki
  • 200 g mozzarelli w gomułce
  • 300 g rukoli
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku
  • Składniki sosu:
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50 ml oliwy
  • przyprawa do sałatek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokrój w cienkie plasterki.
  • Mozzarellę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżego tymianku.
  • Szynkę pokrój w plastry, a potem w długie paseczki. Wszystko wymieszaj z rukolą.
  • Wymieszaj dokładnie z oliwę z oliwek z sokiem pomarańczowym, przyprawą oraz łyżeczką musztardy. Sałatkę polej przygotowanym sosem i przed podaniem posyp grzankami po wierzchu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?