Marokańska sałatka z ciecierzycą i marchewką – bezglutenowa, łatwa i zdrowa

Sałatka marokańska z marchewką i cieciorką
Autor: Shutterstock Sałatka marokańska z marchewką i cieciorką jest smaczna i kolorowa.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krucha kapusta, miękka, lekko orzechowa ciecierzyca, chrupiąca marchewka i niesamowity, tryskający aromatami dressing. Oto tajemnica marokańskiej sałatki, która podbiła już niejedno podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki komosy ryżowej
  • 0,5 kubka siekanych migdałów
  • 1 mała szalotka, posiekana
  • 1 szklanka tartej marchewki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 0,5 główki czerwonej kapusty, poszatkowanej
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • pęczek świeżej mięty, posiekanej
  • kilka daktyli, drobno posiekanych
  • Sos:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tartego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta soli
  • szczypta płatków z czerwonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Komosę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, wystudź.
  • Komosę wymieszaj z posiekanymi warzywami, bakaliami i miętą.
  • Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej nim obficie sałatkę.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej