Marokańska sałatka z ciecierzycą i marchewką – bezglutenowa, łatwa i zdrowa
2022-10-04
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Krucha kapusta, miękka, lekko orzechowa ciecierzyca, chrupiąca marchewka i niesamowity, tryskający aromatami dressing. Oto tajemnica marokańskiej sałatki, która podbiła już niejedno podniebienie.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki komosy ryżowej
- 0,5 kubka siekanych migdałów
- 1 mała szalotka, posiekana
- 1 szklanka tartej marchewki
- 1 puszka ciecierzycy
- 0,5 główki czerwonej kapusty, poszatkowanej
- 1 awokado, pokrojone w kostkę
- pęczek świeżej mięty, posiekanej
- kilka daktyli, drobno posiekanych
- Sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka syropu klonowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki tartego imbiru
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta soli
- szczypta płatków z czerwonej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Komosę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, wystudź.
- Komosę wymieszaj z posiekanymi warzywami, bakaliami i miętą.
- Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej nim obficie sałatkę.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?