Sałatka z mortadelą: przepis Magdy Gessler na sałatkę szwabską
2021-10-26
łatwy
30 min
6
Sałatka z mortadelą to jedna z wersji sałatki ziemniaczanej z dodatkiem wędliny, która wywodzi się ze Szwabii. Dlatego zwana jest też sałatką szwabską. Ponieważ to bardo popularne danie, ma wiele wersji - w każdym domu proporcje składników i smak gotowego dania mogą się nieco różnić. Zasadą - jak w większości niemieckich sałatek ziemniaczanych - jest jednak skrapianie jeszcze ciepłych ziemniaków octem lub mieszanką octu z oliwą - po to by naciągnęły smakiem i nie rozpadały się.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg ogórków konserwowych lub kiszonych (w wersji oryginalnej konserwowych, łagodnych, ale osoby, które źle tolerują ocet mogą je zastąpić ogórkami kiszonymi)
- 2 spore cebule
- 0,5 kg mortadeli
- 2-3 łyżki octu winnego białego (można zastąpić marynatą z ogórków, zawsze tak robię)
- sól
- cukier
- pieprz
- szczypiorek
- Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach.
- W czasie, gdy ziemniaki się gotują, mortadelę i ogórki pokroić w paski, cebulę zaś w cienkie półplasterki.
- Ziemniaki po ugotowaniu lekko przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Skropić octem winnym, posypać szczyptą cukru, solą i pieprzem.
- Wymieszać składniki sosu.
- Do przestudzonych ziemniaków dodać mortadelę, cebulę i ogórki. Całość zalać sosem i wymieszać. Odstawić na 2 godziny (najlepiej na całą noc) do przegryzienia się.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?