Sałatka z mortadelą: przepis Magdy Gessler na sałatkę szwabską

Sałatka z mortadelą: przepis  Magdy Gessler na sałatkę szwabską
Autor: Shutterstock Sałatka z mortadelą jest bardzo sycąca, a także zdecydowana w smaku
łatwy
30 min
6

Sałatka z mortadelą to jedna z wersji sałatki ziemniaczanej, popularnej w Szwabii, stąd nazywana jest także sałatką szwabską. To danie ma wiele odmian, ponieważ w każdym domu proporcje składników mogą się różnić. Kluczowym elementem, jak w większości niemieckich sałatek ziemniaczanych, jest skrapianie ciepłych ziemniaków octem lub mieszanką octu z oliwą, aby dobrze wchłonęły smaki i zachowały formę.

Zalety sałatek ziemniaczanych

Zalety sałatek ziemniaczanych:

  • Sytość – ziemniaki są bogate w węglowodany, zapewniając uczucie sytości.
  • Wartości odżywcze – dostarczają witaminy C, potasu i błonnika.
  • Wszechstronność – można je przygotować na wiele sposobów, z różnymi dodatkami.
  • Prostota – są łatwe w przygotowaniu i często wymagają niewielu składników.
  • Lekkość – w lżejszych wersjach są idealne na ciepłe dni.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ogórków konserwowych lub kiszonych (w wersji oryginalnej konserwowych, łagodnych, ale osoby, które źle tolerują ocet mogą je zastąpić ogórkami kiszonymi)
  • 2 spore cebule
  • 0,5 kg mortadeli
  • 2-3 łyżki octu winnego białego (można zastąpić marynatą z ogórków, zawsze tak robię)
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • szczypiorek
  • Sos:
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  • W czasie, gdy ziemniaki się gotują, mortadelę i ogórki pokroić w paski, cebulę zaś w cienkie półplasterki.
  • Ziemniaki po ugotowaniu lekko przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Skropić octem winnym, posypać szczyptą cukru, solą i pieprzem.
  • Wymieszać składniki sosu.
  • Do przestudzonych ziemniaków dodać mortadelę, cebulę i ogórki. Całość zalać sosem i wymieszać. Odstawić na 2 godziny (najlepiej na całą noc) do przegryzienia się.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej