Zostały ci naleśniki? Nie wyrzucaj, zrób z nich pyszne i oryginalne sushi

sushi z naleśników
Autor: Shutterstock Nori zamień na naleśniki. W tej wersji sushi smakuje pysznie i jest o wiele łatwiejsze.
łatwy
30 min
4

Sushi to potrawa pochodząca z Japonii, która już lata temu zdobyła mnóstwo fanów w naszym kraju. Chociaż przepisów na ten przysmak nie brakuje, warto sprawdzić nową recepturę. Pyszne i oryginalne sushi można przygotować z naleśników i zastąpić nimi wodorosty nori. Zobaczcie, jak przygotować cały talerz wyśmienitego sushi w naleśniku.

Z czego zrobić sushi w naleśniku?

Sushi, w którym zamiast wodorostów nori wykorzystuje się naleśniki, to pyszna przekąska. Na liście nie ma też ryżu, który jest jednym z podstawowych składników tego dania. Japoński przysmak w nowej i pysznej wersji składa się z kilku składników, które są łatwo dostępne. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym bez względu na porę roku.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, z których przygotowuje się naleśniki. Z kolei druga obejmuje składniki, które skrywają się w tym oryginalnym naleśnikowym sushi. Co jest więc potrzebne, aby je przyrządzić?

  • składniki do naleśników – mąka pszenna, woda gazowana, mleko, jajko, olej, sól
  • składniki do nadzienia – wędzony łosoś, kremowy serek, świeży zielony ogórek, sok z cytryny, przyprawy

Do przyrządzenia pysznego domowego sushi można wykorzystać naleśniki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie smaczne małe danie na jeden kęs w stylu filozofii zero waste.

Jak zrobić sushi w naleśniku?

Przepis na znakomite sushi w naleśnikach nie jest skomplikowany. To prosta receptura na ciekawą i efektowną przekąskę na każdą okazję. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni, ale warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Zanim sushi w naleśniku trafi na talerze, nadziane pysznymi składnikami naleśniki powinny się schłodzić w lodówce. Dzięki temu będą się łatwiej kroić.

Jak więc przyrządzić domowe sushi z naleśników? Z tym przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie. Wystarczy stosować się do wszystkich zaleceń podanych w przepisie, a japoński przysmak w oryginalnej odsłonie uda się za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta naleśnikowego
  • 2. krok – usmażenie naleśników
  • 3. krok – nałożenie na naleśniki serka, wędzonego łososia i ogórka
  • 4. krok – zwinięcie naleśników w rulony i schłodzenie w lodówce
  • 5. krok – pokrojenie rulonów na mniejsze i równe kawałki

Jak podawać sushi w naleśniku?

Przepis na ciekawe sushi przygotowane w naleśnikach warto zapisać, ponieważ jest uniwersalny i można korzystać z niego przez cały rok. To efektowna przekąska lub przystawka, która zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Po pierwszym kęsie zachwyci smakiem. Można podawać je na imprezach i serwować bliskim na kolację.

Do sushi w naleśniku warto podać różne dodatki, które podkręcą smak przekąski. Uzupełnią japoński przysmak i pomogą w oczyszczeniu kubków smakowych między kolejnymi kęsami. Sushi w naleśniku pysznie komponuje się z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem. Wszystkie te produkty można kupić w wielu naszych sklepach. Najlepiej szukać ich na półkach z produktami kuchni świata.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

  • nadzienie:
  • 100 g kremowego serka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę z solą. Wbić jajko i wlać wodę, mleko i olej. Zmiksować, aż składniki się połączą w jednolite ciasto. Odstawić na 10 minut.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej z obu stron cienkie naleśniki.
  • Każdy naleśnik posmarować kremowym serkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Ułożyć kawałki wędzonego łososia i ogórek pokrojony w słupki. Skropić sokiem z cytryny. Zwinąć w rulony
  • Naleśnikowe rulony owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 10 minut.
  • Każdy rulon pokroić na równe kawałki o szerokości około 3 cm.
  • Podawać jako imprezową przekąskę, przystawkę lub na kolację.
Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej