Zostały ci naleśniki? Nie wyrzucaj, zrób z nich pyszne i oryginalne sushi

Sushi to potrawa pochodząca z Japonii, która już lata temu zdobyła mnóstwo fanów w naszym kraju. Chociaż przepisów na ten przysmak nie brakuje, warto sprawdzić nową recepturę. Pyszne i oryginalne sushi można przygotować z naleśników i zastąpić nimi wodorosty nori. Zobaczcie, jak przygotować cały talerz wyśmienitego sushi w naleśniku.
Z czego zrobić sushi w naleśniku?
Sushi, w którym zamiast wodorostów nori wykorzystuje się naleśniki, to pyszna przekąska. Na liście nie ma też ryżu, który jest jednym z podstawowych składników tego dania. Japoński przysmak w nowej i pysznej wersji składa się z kilku składników, które są łatwo dostępne. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym bez względu na porę roku.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, z których przygotowuje się naleśniki. Z kolei druga obejmuje składniki, które skrywają się w tym oryginalnym naleśnikowym sushi. Co jest więc potrzebne, aby je przyrządzić?
- składniki do naleśników – mąka pszenna, woda gazowana, mleko, jajko, olej, sól
- składniki do nadzienia – wędzony łosoś, kremowy serek, świeży zielony ogórek, sok z cytryny, przyprawy
Do przyrządzenia pysznego domowego sushi można wykorzystać naleśniki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie smaczne małe danie na jeden kęs w stylu filozofii zero waste.
Jak zrobić sushi w naleśniku?
Przepis na znakomite sushi w naleśnikach nie jest skomplikowany. To prosta receptura na ciekawą i efektowną przekąskę na każdą okazję. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni, ale warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Zanim sushi w naleśniku trafi na talerze, nadziane pysznymi składnikami naleśniki powinny się schłodzić w lodówce. Dzięki temu będą się łatwiej kroić.
Jak więc przyrządzić domowe sushi z naleśników? Z tym przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie. Wystarczy stosować się do wszystkich zaleceń podanych w przepisie, a japoński przysmak w oryginalnej odsłonie uda się za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie ciasta naleśnikowego
- 2. krok – usmażenie naleśników
- 3. krok – nałożenie na naleśniki serka, wędzonego łososia i ogórka
- 4. krok – zwinięcie naleśników w rulony i schłodzenie w lodówce
- 5. krok – pokrojenie rulonów na mniejsze i równe kawałki
Jak podawać sushi w naleśniku?
Przepis na ciekawe sushi przygotowane w naleśnikach warto zapisać, ponieważ jest uniwersalny i można korzystać z niego przez cały rok. To efektowna przekąska lub przystawka, która zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Po pierwszym kęsie zachwyci smakiem. Można podawać je na imprezach i serwować bliskim na kolację.
Do sushi w naleśniku warto podać różne dodatki, które podkręcą smak przekąski. Uzupełnią japoński przysmak i pomogą w oczyszczeniu kubków smakowych między kolejnymi kęsami. Sushi w naleśniku pysznie komponuje się z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem. Wszystkie te produkty można kupić w wielu naszych sklepach. Najlepiej szukać ich na półkach z produktami kuchni świata.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
nadzienie:- 100 g kremowego serka
- 100 g wędzonego łososia
- 1 świeży zielony ogórek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę z solą. Wbić jajko i wlać wodę, mleko i olej. Zmiksować, aż składniki się połączą w jednolite ciasto. Odstawić na 10 minut.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej z obu stron cienkie naleśniki.
- Każdy naleśnik posmarować kremowym serkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Ułożyć kawałki wędzonego łososia i ogórek pokrojony w słupki. Skropić sokiem z cytryny. Zwinąć w rulony
- Naleśnikowe rulony owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 10 minut.
- Każdy rulon pokroić na równe kawałki o szerokości około 3 cm.
- Podawać jako imprezową przekąskę, przystawkę lub na kolację.