To najlepsze naleśniki, jakie jadłam. Islandzka wersja bije klasyczny przepis na głowę

Dieta wegetariańska
W naszym kraju naleśniki są jedną z najpopularniejszych potraw. Nic dziwnego, ponieważ są łatwe, szybkie i niedrogie. W sieci właśnie pojawił się nowy przepis na naleśniki, który przywędrował do nas z Islandii. Sekretem ich smaku jest dodatek aromatycznej korzennej przyprawy. To właśnie ona sprawia, że smakują tak dobrze. Zobaczcie, jak zrobić znakomite naleśniki po islandzku.
Co wyróżnia naleśniki po islandzku?
Pełne smaku i aromatu naleśniki, na które przepis pochodzi z Islandii, to kulinarny hit. Przygotowuje się je z kilku składników, które są łatwo dostępne także w polskich sklepach. Stanowią podstawę klasycznego przepisu na naleśniki, ale z drobnymi zmianami. Na liście niezbędnych produktów jest jedna korzenna przyprawa, która odmienia ich smak. Ciasto naleśnikowe wzbogaca się mielonym kardamonem. Dodanie tej aromatycznej przyprawy to prosty sposób na urozmaicenie klasycznego przepisu na naleśniki i nadanie im nowego interesującego wymiaru. Co więc daje dodanie tej korzennej przyprawy do naleśników po islandzku?
- Wyjątkowy aromat – kardamon ma intensywny, korzenny i lekko cytrusowy aromat, który czuć już w czasie smażenia.
- Głęboki smak – przyprawa nadaje naleśnikom subtelnej słodyczy i lekkiej pikantności.
- Rozgrzewający efekt – kardamon ma właściwości rozgrzewające, więc naleśniki z jego dodatkiem są idealne w chłodniejsze dni.
- Pyszna kompozycja smaków – kardamon dobrze komponuje się z wieloma dodatkami do naleśników, takimi jak świeże sezonowe owoce, dżemy, serki, miód czy syrop klonowy.
Jak zrobić naleśniki po islandzku?
Przepis na pyszne domowe naleśniki zrobione według islandzkiej receptury nie jest skomplikowany. Przygotowanie wymaga trochę więcej czasu. Gotowe ciasto należy odstawić na dwie godziny. Dzięki temu po usmażeniu naleśniki będą nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i miękkie oraz elastyczne.
Do naleśników po islandzku dodaje się roztopione masło, więc można usmażyć je bez dodatkowego tłuszczu. W tej opcji warto użyć patelni z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Wybierając zwykłą patelnię, warto roztopić odrobinę masła, zanim trafi na nią ciasto naleśnikowe.
Jak więc zrobić pyszne i miękkie naleśniki z kardamonem po islandzku? To łatwe zadanie, ale należy zarezerwować sobie nieco więcej czasu na ich przygotowanie.
- 1. krok – przygotowanie ciasta na naleśniki z kardamonem
- 2. krok – odstawienie ciasta na 2 godziny
- 3. krok – połączenie ciasta z roztopionym masłem
- 4. krok – usmażenie islandzkich naleśników na patelni
Jak podawać naleśniki po islandzku?
Pyszne i pachnące kardamonem naleśniki przygotowane według islandzkiego przepisu to pomysł na śniadanie lub deser. Idealnie komponują się ze słodkimi dodatkami. W Islandii podaje się je na różne sposoby nie tylko na co dzień, ale i od święta. Najprostszym i najpopularniejszym jest cukier biały lub trzcinowy. Świetnie komponują się z dżemami i konfiturami, syropem klonowym i jogurtem islandzkim skyr. Można też serwować je z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Niezależnie od tego, które dodatki się wybierze, każdy będzie pod wrażeniem wybornego smaku islandzkich naleśników z kardamonem.
SKŁADNIKI
- 700 ml mleka
- 400 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
dodatkowo:- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do miski. Wbić jajka. Wsypać mąkę, sodę oczyszczoną i kardamon. Wymieszać, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto odstawić na około 2 godziny.
- Masło roztopić na patelni i odstawić do ostygnięcia. Następnie wlać do ciasta i wymieszać.
- Na patelni roztopić niewielką ilość masła. Nakładać porcje ciasta, rozprowadzać je po powierzchni patelni i smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać na śniadanie lub deser z ulubionymi dodatkami.