Ziemniaki faszerowane śledziem w oleju z jajkiem i szczypiorkiem!

2021-03-29
Monika Czerwińska-Konarska
Śledź w oleju z ziemniakami na Wigilię
Autor: thinkstockphotos.com Gdy nie masz małych ziemniaków - wykorzystaj duże, ale wtedy raczej nie nadają się na przekąskę.
łatwy
45 min
4

Śledź w oleju to jedna z potraw wigilijnych. Znakomicie smakuje z ziemniakiem gotowanym w mundurku. Proponujemy nowoczesną wersją tego dania, czyli połówki małych ziemniaczków faszerowanych śledziem w oleju, z jajkiem na twardo i szczypiorkiem.

Tradycja tradycją ale jakaś odmiana czasem się przydaje. Nawet w Boże Narodzenie. Zwłaszcza jeśli składniki są tradycyjne tylko wykonanie nowoczesne. Ta typowa potrawa na Wigilię jest odrobinę pracochłonna, ale pozwala zakosztować tradycyjnego w smaku ale w innej, ciekawej formie. Ziemniaki faszerowane śledziem w oleju są także idealnym daniem na przyjecie koktajlowe w gronie znajomych. Ziemniaczek jest dosłownie na jeden kęs…

 

Na wigilijną wieczerzę polecamy równieżSałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonychśledzie z warzywami w śmietaniesałatkę śledziowo-śliwkową oraz śledzie korzenne. 

SKŁADNIKI

  • 3 płaty śledzia w oleju
  • kilka piórek drobnego szczypiorku
  • 1 jajko na twardo
  • 10 małych, podłużnych ziemniaczków zbliżonej wielkości
  • czarny pieprz świeżo mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaczki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, ale pilnujemy żeby nie rozgotować! (ziemniaki al dente, tak jak makaron, są nietuczące!)
  • Ugotowane na twardo jajko drobniutko siekamy lub ścieramy na tarce z małymi oczkami.
  • Siekamy drobno śledzie w oleju i zielony szczypiorek.
  • Wystudzone ziemniaczki  kroimy w poprzek na dwie równe połowy. Ostrożnie wydrążamy środek zostawiając trochę miąższu na ściankach – nie będą się kruszyły podczas faszerowania. By ziemniaczki były bardziej stabilne można odrobinę ściąć końcówki, na których ustawimy je na talerzu.
  • Dokładnie mieszamy posiekanego śledzia w oleju, miąższ z ziemniaczków , jajko na twardo i szczypiorek. Trochę szczypiorku i jajka zostawiamy do dekoracji. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  • Tak przygotowaną masą faszerujemy ziemniaczki. Górę dekorujemy pozostałym szczypiorkiem i startym drobno jajkiem na twardo. Delikatnie oprószamy pieprzem.
Monika Czerwińska-Konarska