Ziemniaki faszerowane śledziem w oleju z jajkiem i szczypiorkiem!
                  Śledź w oleju to jedna z potraw wigilijnych. Znakomicie smakuje z ziemniakiem gotowanym w mundurku. Proponujemy nowoczesną wersją tego dania, czyli połówki małych ziemniaczków faszerowanych śledziem w oleju, z jajkiem na twardo i szczypiorkiem.
Tradycja tradycją ale jakaś odmiana czasem się przydaje. Nawet w Boże Narodzenie. Zwłaszcza jeśli składniki są tradycyjne tylko wykonanie nowoczesne. Ta typowa potrawa na Wigilię jest odrobinę pracochłonna, ale pozwala zakosztować tradycyjnego w smaku ale w innej, ciekawej formie. Ziemniaki faszerowane śledziem w oleju są także idealnym daniem na przyjecie koktajlowe w gronie znajomych. Ziemniaczek jest dosłownie na jeden kęs…
Na wigilijną wieczerzę polecamy również: Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych, śledzie z warzywami w śmietanie, sałatkę śledziowo-śliwkową oraz śledzie korzenne.
SKŁADNIKI
- 3 płaty śledzia w oleju
 - kilka piórek drobnego szczypiorku
 - 1 jajko na twardo
 - 10 małych, podłużnych ziemniaczków zbliżonej wielkości
 - czarny pieprz świeżo mielony
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaczki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, ale pilnujemy żeby nie rozgotować! (ziemniaki al dente, tak jak makaron, są nietuczące!)
 - Ugotowane na twardo jajko drobniutko siekamy lub ścieramy na tarce z małymi oczkami.
 - Siekamy drobno śledzie w oleju i zielony szczypiorek.
 - Wystudzone ziemniaczki kroimy w poprzek na dwie równe połowy. Ostrożnie wydrążamy środek zostawiając trochę miąższu na ściankach – nie będą się kruszyły podczas faszerowania. By ziemniaczki były bardziej stabilne można odrobinę ściąć końcówki, na których ustawimy je na talerzu.
 - Dokładnie mieszamy posiekanego śledzia w oleju, miąższ z ziemniaczków , jajko na twardo i szczypiorek. Trochę szczypiorku i jajka zostawiamy do dekoracji. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
 - Tak przygotowaną masą faszerujemy ziemniaczki. Górę dekorujemy pozostałym szczypiorkiem i startym drobno jajkiem na twardo. Delikatnie oprószamy pieprzem.