Zamiast kupować, zrób domową. Wegańska nutella jest pyszna, zdrowa i niedroga

nutella z ciecierzycy
Autor: Shutterstock Zmiksuj ciecierzycę z tymi składnikami. Ten wegański krem czekoladowy jest lepszy niż ze sklepu.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z ciecierzycy na słodko? Odpowiedź na tę kulinarną zagwozdkę znajdziecie w tym przepisie. Pyszna i zdrowa nutella z ciecierzycy to strzał w dziesiątkę. Krem czekoladowy przyrządzony na bazie tej popularnej rośliny strączkowej jest gotowy do jedzenia w kilka minut. Zobaczcie, jak zrobić pełną zdrowych składników nutellę z ciecierzycy, która uwiedzie mega czekoladowym smakiem.

Z czego zrobić nutellę z ciecierzycy?

Zdrowy krem czekoladowy przygotowany według tego sprawdzonego przepisu składa się z sześciu produktów. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego, więc pyszna nutella z ciecierzycy jest bezpieczna dla wegan. Produkty bez problemu można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Jeżeli nie jecie mięsa, na pewno część z potrzebnych artykułów spożywczych macie w domu.

Jakie więc składniki są niezbędne, aby przygotować domową nutellę z ciecierzycy? Wegański przysmak o smaku czekolady, czyli cieciorellę, przyrządza się z takich produktów jak:

Jak zrobić nutellę z ciecierzycy?

Przepis na wyśmienity i pełen zdrowych składników wegański krem czekoladowy jest łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne i nie zajmuje więcej niż 10 minut. Nic nie trzeba kroić, ani gotować. Nutellę z ciecierzycy można wcinać od razu. Przyda się mocny blender, dzięki któremu powstanie gładka czekoladowa pasta.

Jak więc zrobić pyszną domową nutellę z ciecierzycy? Wegański krem czekoladowy, zwany także cieciorellą, jest łatwy i szybki.

  • 1. krok – odsączenie z zalewy i opłukanie ciecierzycy
  • 2. krok – zmiksowanie ciecierzycy z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przełożenie cieciorelli do słoiczka lub pojemnika

Jak wykorzystać nutellę z ciecierzycy?

Wegańska pasta czekoladowa z ciecierzycy jest pyszna i zdrowa. Można używać jej jak popularnego kremu o smaku czekolady, który jest dostępny w każdym sklepie. Przepis na ten wege przysmak warto wypróbować, ponieważ w domowej wersji cieciorella jest o wiele zdrowsza niż jej oryginał ze sklepu.

Nutella z ciecierzycy to smaczny dodatek do pieczywa. Można wzbogacać nią desery czy ciasta. Sprawdzi się jako składnik ciasteczek i porannej owsianki. Wzbogaci zdrowe koktajle. Podkręci smak naleśników, placków czy gofrów. Nutella z ciecierzycy pysznie smakuj sama prosto ze słoika.

SKŁADNIKI

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • mleko roślinne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do odcieknięcia.
  • Ciecierzycę przełożyć do blendera. Wsypać kakao i szczyptę soli. Dodać masło orzechowe i syrop klonowy.
  • Zmiksować na gładko, stopniowo dolewając po kilka łyżek mleka roślinnego, aż do uzyskania ulubionej konsystencji.
  • Krem przełożyć do słoiczka lub szczelnie zamykanego pojemnika. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać z pieczywem, do naleśników, gofrów, placków, ciast i deserów.
Dieta wegańska
Anna Szulc-Górska
więcej