Co zrobić z ciecierzycy? Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
Bogata w białko i sycąca - ciecierzyca to świetna propozycja dla wszystkich wegetarian oraz osób odchudzających się. Poznaj właściwości ciecierzycy i dowiedz się, co pysznego można z niej zrobić.
Spis treści
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, to roślina z gatunku bobowatych, której ziarna są częstym składnikiem potraw kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. To produkt, który jest w naszej kuchni niedoceniany, a szkoda, bo daje ogromne możliwości. Dzięki dużej zawartości białka ciecierzyca może skutecznie zastępować w naszej diecie mięso, a zawarty w niej błonnik sprawia, że jest bardzo sycąca. Jest także niskokaloryczna i bogata w pierwiastki takie jak żelazo, fosfor, potas i witaminy z grupy B.
Surową ciecierzycę przed ugotowaniem trzeba namoczyć w wodzie, najlepiej przez noc. Później należy odlać wodę, uzupełnić świeżą i ugotować do miękkości, co trwa ok. 2 godzin. Na rynku dostępna jest także ciecierzyca w puszcze. Gotowa cieciorka może stać się składnikiem potraw o międzynarodowym charakterze. Jak ją wykorzystać?
Smarowidło do chleba - jak zrobić hummus?
Klasyczna potrawa z ciecierzycy pochodzi z kuchni arabskiej i jest szczególnie ceniona przez wegetarian jako cenne źródło białka. Pasta hummus podawana jest jako zimna przekąska, najczęściej w towarzystwie chlebka pita.
Składa się z ugotowanej ciecierzycy, czosnku, sezamowej pasty tahini, oliwy i soku z cytryny.
Składniki na hummus:
500 g ciecierzycy
2-3 łyżki tahini
3 ząbki czosnku
oliwa
sok z cytryny
sól
Wszystkie składniki miksujemy na gładka pastę. Zgodnie z własnymi upodobaniami całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny i solą.