Z musztardy robię wyborny sos do obiadu. Jest uniwersalny i świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno

sos musztardowy do obiadu
Autor: Shutterstock Weź musztardę i te składniki. W mig zrobisz z nich rewelacyjny i aromatyczny sos do obiadu
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Do obiadu zawsze dobrze jest podać pyszny i aromatyczny sos, który podkręci smak potrawy. Zamiast tradycyjnych sosów, warto postawić na nowość. Sos musztardowy jest pyszny i aromatyczny. Pasuje do obiadów mięsnych i dań wegetariańskich. Świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Oto sprawdzony przepis na wyborny sos musztardowy do obiadu.

Co jest potrzebne do sosu musztardowego?

Aby przyrządzić smakowity i aromatyczny sos musztardowy do obiadu, potrzebne są tylko cztery produkty i dwie przyprawy, które każdy ma w domu. Lista składników jest więc krótka. Wszystkie produkty są dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym bez względu na porę roku. Często wykorzystuje się je jako dodatki i składniki wielu potraw, więc być może macie je wszystkie pod ręką.

Co jest niezbędne, aby zrobić domowy sos musztardowy do obiadu? Do przygotowania znakomitego sosu potrzebne są takie produkty jak:

  • musztarda
  • masło
  • mąka pszenna
  • bulion warzywny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jaką musztardę do sosu wybrać?

Głównym składnikiem tego wyśmienitego sosu jest musztarda. Najlepsza jest musztarda sarepska, która charakteryzuje się dość ostrym smakiem i wyrazistym aromatem. Sprawdzi się też musztarda Dijon. W smaku jest bardzo ostra z wyczuwalną słoną nutą. Ma kremową konsystencję i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami sosu. Można też wykorzystać musztardę francuską z całymi ziarnami gorczycy. Przyrządzony z niej sos będzie miał inną konsystencję, a jego smak nie będzie tak ostry.

Jak zrobić sos musztardowy do obiadu?

Przepis na domowy sos musztardowy, który idealnie pasuje do wielu różnych potraw, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest błyskawiczne. Sos z musztardą jest gotowy w 10 minut. Zaletą tego przepisu jest to, że pełen smaku i aromatu sos można podawać i na ciepło, i na zimno. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do przekąsek i sałatek.

Jak więc przygotować wyborny domowy sos musztardowy do obiadu? Z tym przepisem jest to łatwe i ekspresowe. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a ten znakomity dodatek wyjdzie już za pierwszym razem.

  • 1. krok – roztopienie masła i wymieszanie go z mąką pszenną
  • 2. krok – połączenie składników z bulionem warzywnym
  • 3. krok – wymieszanie sosu z musztardą i doprawienie solą oraz pieprzem

SKŁADNIKI

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopi.
  • Wsypać mąkę. Smażyć kilka chwil, cały czas mieszając.
  • Wlać bulion i dokładnie wymieszać. Podgrzewać kilka chwil.
  • Dodać musztardę i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Gorący sos przełożyć do miseczki lub słoiczka.
  • Podawać na ciepło lub zimno do obiadu.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej