Wytrawno-słodkie racuszki hawajskie - przepis na placki z szynką, ananasem i kukurydzą
2022-03-15

łatwy
20 min
4
Jeśli lubisz smakowe połączenie szynki i ananasa te racuchy z pewnością przypadną ci do gustu. U mnie w domu to przysmak dzieciaków, podobnie jak hawajska pizza, ale dorośli też od nich nie stronią. To fajna przekąska, którą niekiedy zaspokajam zachciewajki na "chipsy, albo coś takiego" moich dzieci. Może i u was się sprawdzi.
SKŁADNIKI
- 100 g szynki
- 3-4 plastry ananasa z puszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki jogurtu lub maślanki
- 4 łyżki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 jajko
- sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać proszkiem, z jajkiem i jogurtem na gładkie, niezbyt gęste ciasto, delikatnie je posolić.
- Szynkę pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.]
- Ananasa pokroić w małe kawałeczki. Dodać wraz z szynką i kukurydzą do ciasta, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i nakładać niewielkie porcje ciasta, pozostawiając między nimi spore odstępy,
- Placki smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej