Wytrawno-słodkie racuszki hawajskie - przepis na placki z szynką, ananasem i kukurydzą

Racuchy hawajskie
Autor: Shutterstock Racuchy hawajskie z szynka i ananasem
łatwy
20 min
4

Jeśli lubisz smakowe połączenie szynki i ananasa te racuchy z pewnością przypadną ci do gustu. U mnie w domu to przysmak dzieciaków, podobnie jak hawajska pizza, ale dorośli też od nich nie stronią. To fajna przekąska, którą niekiedy zaspokajam zachciewajki na "chipsy, albo coś takiego" moich dzieci. Może i u was się sprawdzi.

SKŁADNIKI

  • 100 g szynki
  • 3-4 plastry ananasa z puszki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki jogurtu lub maślanki
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać proszkiem, z jajkiem i jogurtem na gładkie, niezbyt gęste ciasto, delikatnie je posolić.
  • Szynkę pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.]
  • Ananasa pokroić w małe kawałeczki. Dodać wraz z szynką i kukurydzą do ciasta, wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i nakładać niewielkie porcje ciasta, pozostawiając między nimi spore odstępy,
  • Placki smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Galeria: Najlepsze placki ziemniaczane krok po kroku

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej