Sos 1000 wysp: przepis. Jak zrobić domowy dressing do wszystkiego

Sos 1000 wysp: przepis jak zrobić domowy dressing do wszystkiego
Autor: Shutterstock.com Sos tysiąca wysp i składniki do niego
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos tysiąca wysp to tylko pięć minut pracy i trochę czasu na schłodzenie w lodówce. I oto gotowy pikantny dressing, „sekretny” sos, który równie dobrze pasuje do burgera, jak i do sałatki. Znacznie tańszy niż kupowany w sklepie!  Smakuje, no cóż, tysiąc razy lepiej!

Dlaczego ten dressing nazywa się Sosem Tysiąca Wysp?

Istnieje mnóstwo wersji powstania sosu i jego nazwy. Najczęściej powtarzana historia dowodzi, że nazwa prawdopodobnie pochodzi od Tysiąca Wysp między Stanami Zjednoczonymi a Kanadą na rzece Świętego Wawrzyńca. To wędkarski region - popularne miejsce wypoczynku. Podobno żona przewodnika wędkarskiego, Sophia LaLonde, przyrządziła ten dressing do ryby, jako część obiadu dla męża i jego bogatych klientów. Sos smakował wszystkim do tego stopnia, że wylizali talerze. Tak narodziła się legenda obłędnie smacznego sosu Zofii. Z czasem zaczęto go nazywać Sosem Tysiąca Wysp, co brzmi dużo bardziej romantycznie. Podczas wędkowania często jada się w plenerze. Taki sos można było ze sobą zabrać i podać do świeżo upieczonej nad ogniem ryby lub skorupiaków.

Co zawiera Sos Tysiąca Wysp?

Mój przepis to tylko dobrej jakości ketchup, majonez oraz odrobina posiekanej cebuli i czosnku. Potem doprawiam go solą i ostrym sosem Tabsco. Można zamiast Tabasco od razu dodać pikantny keczup. Oryginalny sos zawiera dodatkowo gotowane jajko i posiekane korniszony. I tak właśnie powstaje domowej roboty Sos Tysiąc Wysp.

Jak zrobić Sos Tysiąca Wysp?

Po prostu wymieszaj składniki w małej misce i gotowe! Smak rozwija się, gdy dressing schładza się w lodówce. Jeśli możesz, postaraj się przygotować go wcześniej.

 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki słodkiej marynaty octowej spod ogórkowych pikli
  • 1 łyżka korniszonów drobno posiekanych (opcjonalnie)
  • 1 jajko ugotowane na twardo, drobno posiekane (opcjonalnie) 
  • 1 łyżka cebuli drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka czosnku (2 małe ząbki) drobno posiekanego 
  • 1/4 łyżeczki soli lub więcej do smaku
  • 4 krople sosu Tabasco (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszaj z ketchupem i marynatą spod pikli.
  • Dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 
  • Sos można przechowywać do 48 godzin. 
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej