Domowy sos 1000 wysp: pyszny dressing, który pasuje do wszystkiego

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sos tysiąca wysp to zaledwie kilka minut przygotowania i trochę czasu na schłodzenie w lodówce. Ten pikantny, kremowy dressing to „sekretna broń” kuchni, która doskonale pasuje zarówno do burgerów, jak i sałatek. Domowy sos jest znacznie tańszy niż sklepowe wersje i smakuje, no cóż… tysiąc razy lepiej! Jest też 1000 razy zdrowszy!
Dlaczego ten dressing nazywa się Sosem Tysiąca Wysp?
Istnieje mnóstwo wersji powstania sosu i jego nazwy. Najczęściej powtarzana historia dowodzi, że nazwa prawdopodobnie pochodzi od Tysiąca Wysp między Stanami Zjednoczonymi a Kanadą, na rzece Świętego Wawrzyńca. To wędkarski region - popularne miejsce wypoczynku. Podobno żona przewodnika wędkarskiego, Sophia LaLonde, przyrządziła ten dressing do ryby, jako część obiadu dla męża i jego bogatych klientów. Sos smakował wszystkim do tego stopnia, że wylizali talerze. Tak narodziła się legenda obłędnie smacznego sosu Zofii. Z czasem zaczęto go nazywać Sosem Tysiąca Wysp, co brzmi dużo bardziej romantycznie. Podczas wędkowania często jada się w plenerze. Taki sos można było ze sobą zabrać i podać do świeżo upieczonej nad ogniem ryby lub skorupiaków.
Co zawiera Sos Tysiąca Wysp?
Mój przepis to tylko dobrej jakości ketchup, majonez oraz odrobina posiekanej cebuli i czosnku. Potem doprawiam go solą i ostrym sosem Tabsco. Można zamiast Tabasco od razu dodać pikantny keczup. Oryginalny sos zawiera dodatkowo gotowane jajko i posiekane korniszony. I tak właśnie powstaje domowej roboty Sos Tysiąc Wysp.
Jak zrobić Sos Tysiąca Wysp?
Po prostu wymieszaj składniki w małej misce i gotowe! Smak rozwija się, gdy dressing schładza się w lodówce. Jeśli możesz, postaraj się przygotować go wcześniej.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki słodkiej marynaty octowej spod ogórkowych pikli
- 1 łyżka korniszonów drobno posiekanych (opcjonalnie)
- 1 jajko ugotowane na twardo, drobno posiekane (opcjonalnie)
- 1 łyżka cebuli drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka czosnku (2 małe ząbki) drobno posiekanego
- 1/4 łyżeczki soli lub więcej do smaku
- 4 krople sosu Tabasco (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszaj z ketchupem i marynatą spod pikli.
- Dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Sos można przechowywać do 48 godzin.