Wielkanocne jajka faszerowane łososiem i serkiem Almette. Pyszne, efektowne i szybkie

jajka faszerowane łososiem i serkiem Almette
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane łososiem i serkiem Almette to szybka przekąska na Wielkanoc.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyszne i efektowne jajka faszerowane wędzonym łososiem i śmietankowym serkiem Almette to propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tak przyrządzone jajka są pełne smaku i będą smakować każdemu. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Poznajcie łatwy i szybki przepis na obłędne jajka faszerowane łososiem i serkiem Almette.

Jajka faszerowane łososiem i serkiem Almette – składniki

Jajka wypełnione smakowitym farszem robi się z prostych i łatwo dostępnych składników. Lista potrzebnych produktów jest dość krótka. Aby zrobić je samodzielnie, należy przygotować pięć składników. Są zawsze w sklepach bez względu na porę roku, ale to właśnie w czasie Świąt Wielkanocnych smakują najlepiej.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe jajka faszerowane łososiem wędzonym i śmietankowym serkiem? Te produkty są niezbędne:

  • ugotowane na twardo jajka
  • wędzony łosoś
  • śmietankowy serek Almette
  • tarty chrzan
  • majonez
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane łososiem wędzonym?

Połówki jajek wypełnione pyszną pastą z wędzonego łososia i serka Almette nie są trudne do samodzielne przygotowania. Ta wielkanocna przekąska jest łatwa i szybka. Przepis składa się z kilku kroków, które nie zajmują dużo czasu i nie wymagają skomplikowanych czynności. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście domowych faszerowanych jajek na Wielkanoc, z tym przepisem udadzą się na piątkę z plusem.

Jak więc przygotować półmisek pysznych i zachwycających wyglądem jajek faszerowanych łososiem i serkiem Almette? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z wędzonego łososia i serka Almette oraz żółtek, majonezu, chrzanu i przypraw
  • 2. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę
  • 3. krok – faszerowanie, udekorowanie i schłodzenie jajek w lodówce

Jak udekorować jajka z łososiem?

To niesamowite wielkanocne danie z jajkami, łososiem i śmietankowym serkiem w rolach głównych prezentuje się wyjątkowo efektownie. Przekąska na pewno zrobi oszołamiające wrażenie na każdym gościu. Jajka faszerowane łososiem i serkiem Almette najlepiej ułożyć na półmisku lub dużym talerzu. Sprawdzą się też specjalne talerze przeznaczone na jajka.

Jak przystroić jajka faszerowane? Pyszne i po brzegi wypełnione łososiowym farszem jajka warto odpowiednio udekorować. Idealnym dodatkiem są posiekane świeże zioła jak szczypiorek, koperek, świeża kolendra czy natka pietruszki. Sprawdzą się także kiełki czy plasterki rzodkiewki. Jajka faszerowane pięknie prezentują się ozdobione świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka śmietankowego serka Almette
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 płaska łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, pieprz
  • do podania: kiełki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usunąć żółtka. Przełożyć do miseczki.
  • Około 3/4 łososia drobno posiekać i dodać do żółtek. Wymieszać.
  • Dodać serek Almette, majonez i chrzan. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładką pastę.
  • Jajka faszerować pastą łososiową za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Układać na talerzu. Każdą połówkę udekorować małym kawałkiem wędzonego łososia. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na wielkanocne śniadanie lub jako przekąskę udekorowane kiełkami.
Na Wielkanoc: Jaja faszerowane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej