Kiełki ze słoika - prosty i tani sposób na zdrowe i pyszne kiełki!
Kiełki ze słoika to prosty sposób na uzyskanie przepysznego i zdrowego dodatku do sałat i kanapek. Kiełki przygotowane w ten sposób nie wymagają kiełkownicy, są o wiele tańsze niż gotowe z pudełka, a także nie zawierają żadnych niepożądanych substancji.
Kiełki możemy przygotować z gotowych mieszanek dostępnych w supermarketach albo po prostu z nasion, np. rzodkiewki czy rzeżuchy.
jedno małe opakowanie (20 g) mieszanki ziaren na kiełki
słoik, np. po majonezie
płat gazy wielkości odpowiedniej do zamknięcia słoika
Pierwszego dnia rano namoczyć nasionka w wodzie. Wieczorem (powinny być już widoczne pęknięcia na nasionkach i pierwsze oznaki kiełkowania) wylać je na sitko, przepłukać chwilę czystą wodą i wrzucić do słoika.
Słoik zamknąć płatem gazy, ewentualnie podwójnie złożonej, przymocować ją gumką. Słoik ustawić w odpowiedniej miseczce do góry dnem, pod kątem.
Kolejnego dnia przepłukać kiełki rano i wieczorem nie zdejmując gazy ze słoika. Wodę wlewać i wylewać przez gazę. Słoik znowu odstawić do góry dnem, pod skosem. Przepłukiwanie powtarzamy minimum rano i wieczorem, przez kolejne 2-3 dni, aż do uzyskania pełnego słoika kiełków.