Uwielbiam pieczone pieczarki, zwłaszcza na andrzejkowe spotkania. Są błyskawiczne w przygotowaniu

Uwielbiam pieczone pieczarki, zwłaszcza na andrzejkowe spotkania. Są błyskawiczne w przygotowaniu
Autor: Shutterstock Uwielbiam pieczone pieczarki, zwłaszcza na andrzejkowe spotkania. Są błyskawiczne w przygotowaniu
łatwy
20 min
3

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczarki pieczone to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych przekąsek, która sprawdzi się na każdą okazję, szczególnie podczas andrzejkowych spotkań. Aromatyczne, zdrowe i błyskawiczne w przygotowaniu, pieczarki mogą stać się kulinarnym hitem każdej imprezy. Oto przepis i kilka pomysłów na ich podanie.

Pieczarki dokładnie umyj i osusz. Usuń nóżki, jeśli chcesz przygotować faszerowane kapelusze.

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz.

Polej pieczarki marynatą i wymieszaj, aby każda była równomiernie pokryta przyprawami.

Ułóż pieczarki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, kapeluszem do góry.

Posyp startym serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż pieczarki będą miękkie, a ser się zarumieni.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
Czy warto jeść grzyby?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej