Śledzie po staropolsku. Prosta przekąska na Wigilię w 3 krokach
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Śledzie to jedna z klasycznych potraw na Wigilię. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Przygotowanie jest szybkie i można je zrobić nawet kilka dni wcześniej. Dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. W tym roku warto postawić na śledzie po staropolsku. Ta smaczna przekąska zachwyci bliskich. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i szybkie śledzie po staropolsku.
Śledzie po staropolsku – składniki
Do przyrządzenia śledzi po staropolsku na Wigilię potrzebne są proste i niedrogie składniki. Niektóre z nich możecie mieć w domu, więc kupić trzeba będzie tylko kilka. Lista produktów została podzielona na dwie części, z czego druga to składniki do przygotowania aromatycznej zalewy.
Co więc jest potrzebne do zrobienia śledzi po staropolsku?
- śledzie
- cebule
- liście laurowe
- składniki do zalewy – woda, ocet, olej, cukier i ziele angielskie
Jak zrobić śledzie po staropolsku?
Domowe śledzie według staropolskiej receptury to prosta i smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Jak więc przygotować w domu pyszne śledzie po staropolsku?
- 1. krok – namoczenie płatów śledziowych w wodzie
- 2. krok – przygotowanie zalewy z wody, octu, oleju, cukru i ziela angielskiego
- 3. krok – pokrojenie śledzi, przełożenie ich do słoika i wlanie zalewy
Jak podawać śledzie po staropolsku?
Przyrządzone według tego starego przepisu śledzie w zalewie to pomysł na pyszne danie na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Recepturę warto zapisać, ponieważ przekąska śledziowa jest uniwersalna i można serwować ją także na inne okazje i święta.
Pyszne śledzie po staropolsku można wzbogacić, dodając do zalewy suszony majeranek lub gałązki rozmarynu. Gotową przekąskę urozmaicą pokrojone w cienkie paski suszone pomidory i świeże zioła jak majeranek czy rozmaryn.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg solonych płatów śledziowych
- 4 białe cebule
- 5 liści laurowych
zalewa:- 4 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 płaska łyżka cukru
- 8 ziarenek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie.
- Przygotować zalewę. Do rondelka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier i dodać ziele angielskie. Wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, wlać olej. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Śledzie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm.
- Cebulę pokroić w piórka.
- W dużym słoiku układać warstwami cebulę, śledzie i liście laurowe. Wlać zalewę i zakręcić słoik przykrywką. Wstawić do lodówki.
- Śledzie podawać na Wigilię, święta Bożego Narodzenia i inne okazje.