Śledzie po staropolsku. Prosta przekąska na Wigilię w 3 krokach

śledzie po staropolsku
Autor: Shutterstock Śledzie po staropolsku to pyszna i efektowna przekąska na Wigilię.
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Śledzie to jedna z klasycznych potraw na Wigilię. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Przygotowanie jest szybkie i można je zrobić nawet kilka dni wcześniej. Dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. W tym roku warto postawić na śledzie po staropolsku. Ta smaczna przekąska zachwyci bliskich. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i szybkie śledzie po staropolsku.

Śledzie po staropolsku – składniki

Do przyrządzenia śledzi po staropolsku na Wigilię potrzebne są proste i niedrogie składniki. Niektóre z nich możecie mieć w domu, więc kupić trzeba będzie tylko kilka. Lista produktów została podzielona na dwie części, z czego druga to składniki do przygotowania aromatycznej zalewy.

Co więc jest potrzebne do zrobienia śledzi po staropolsku?

  • śledzie
  • cebule
  • liście laurowe
  • składniki do zalewy – woda, ocet, olej, cukier i ziele angielskie

Jak zrobić śledzie po staropolsku?

Domowe śledzie według staropolskiej receptury to prosta i smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Jak więc przygotować w domu pyszne śledzie po staropolsku?

  • 1. krok – namoczenie płatów śledziowych w wodzie
  • 2. krok – przygotowanie zalewy z wody, octu, oleju, cukru i ziela angielskiego
  • 3. krok – pokrojenie śledzi, przełożenie ich do słoika i wlanie zalewy

Jak podawać śledzie po staropolsku?

Przyrządzone według tego starego przepisu śledzie w zalewie to pomysł na pyszne danie na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Recepturę warto zapisać, ponieważ przekąska śledziowa jest uniwersalna i można serwować ją także na inne okazje i święta.

Pyszne śledzie po staropolsku można wzbogacić, dodając do zalewy suszony majeranek lub gałązki rozmarynu. Gotową przekąskę urozmaicą pokrojone w cienkie paski suszone pomidory i świeże zioła jak majeranek czy rozmaryn.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg solonych płatów śledziowych
  • 4 białe cebule
  • 5 liści laurowych

  • zalewa:
  • 4 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 8 ziarenek ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie.
  • Przygotować zalewę. Do rondelka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier i dodać ziele angielskie. Wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, wlać olej. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Śledzie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • W dużym słoiku układać warstwami cebulę, śledzie i liście laurowe. Wlać zalewę i zakręcić słoik przykrywką. Wstawić do lodówki.
  • Śledzie podawać na Wigilię, święta Bożego Narodzenia i inne okazje.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szulc-Górska
więcej