Skandynawskie śledzie w oleju z cytryną i zielem angielskim
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Śledzie w oleju z cytryną i zielem angielskim to doskonała zakąska na każdą okazję. Wasi goście będą zachwyceni. Pikantna marynata czyni ze słonych śledzi najlepszą przystawkę świata.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 płatów śledziowe typu matias
- 1 cebula cukrowa
- 2 cytryny najlepiej ekologiczne, niewoskowane
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka zmielonego lub młotkowanego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 180 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odsączyć śledzie i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
- Śledzie pokroić w dzwonka, czyli kawałki wielkości dużego kęsa.
- Cebule cukrową pokroić drobno.
- Wyszorować cytryny. Z obu cytryn otrzeć z skórkę.
- Cytryny pokroić w cienkie plasterki.
- Natkę pietruszki pokroić drobno.
- Śledzie należy ułożyć w słoiku, przekładając plasterkami cytryny, pokrojoną cebulą, młotkowanym zielem angielskim i pieprzem oraz natką pietruszki. Każdą warstwę cebuli lekko oprószyć cukrem pudrem.
- Zalać olejem, zakręcić słoik i odstawić na 2 dni do lodówki.
- Podawać przybrane świeżą cytryną i natką pietruszki.