Skandynawskie śledzie w oleju z cytryną i zielem angielskim

2021-03-29
Skandynawskie śledzie w oleju z cytryną i zielem angielskim
Autor: Shutterstock Pikantne śledzie w skandynawskim stylu - idealna zakąska
łatwy
20 min
4

Śledzie w oleju z cytryną i zielem angielskim to doskonała zakąska na każdą okazję. Wasi goście będą zachwyceni. Pikantna marynata czyni ze słonych śledzi najlepszą przystawkę świata. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 płatów śledziowe typu matias
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 cytryny najlepiej ekologiczne, niewoskowane
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka zmielonego lub młotkowanego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 180 ml oleju 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odsączyć śledzie i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.  
  • Śledzie pokroić w dzwonka, czyli kawałki wielkości dużego kęsa.
  • Cebule cukrową pokroić drobno.
  • Wyszorować cytryny. Z obu cytryn otrzeć z skórkę.
  • Cytryny pokroić w cienkie plasterki. 
  • Natkę pietruszki pokroić drobno.
  • Śledzie należy ułożyć w słoiku, przekładając plasterkami cytryny, pokrojoną cebulą, młotkowanym zielem angielskim i pieprzem oraz natką pietruszki. Każdą warstwę cebuli lekko oprószyć cukrem pudrem. 
  • Zalać olejem, zakręcić słoik i odstawić na 2 dni do lodówki.
  • Podawać przybrane świeżą cytryną i natką pietruszki.