Tomek Strzelczyk nie dodaje octu do śledzi. Tajemnicą jego przepisu jest inny składnik
Dieta bezglutenowa
Jak dobrze zrobić śledzie w oleju? Na to pytanie właśnie odpowiedział Tomek Strzelczyk. Autor kanału na YouTube „Oddasz fartucha” pokazał, jak najprościej i najszybciej zrobić pyszne śledzie bez octu, który zastąpił innym składnikiem. Poznajcie łatwy i szybki przepis Tomka Strzelczyka na pyszne śledzie w oleju bez dodatku octu.
Co dodać zamiast octu do śledzi?
W większości przepisów na śledzie jednym z głównych składników jest ocet. Jednak śledzie w zalewie octowej nie każdemu smakują. Dzięki sprawdzonemu przepisowi Tomka Strzelczyka możecie zrobić pyszne śledzie bez octu. Zamiast niego uczestnik kulinarnego show dodaje inny składnik, który sprawia, że śledzie są nie tylko pyszne, ale znacznie delikatniejsze niż te w occie. Sekretem przepisu Tomka jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny. To właśnie on nadaje przyjemnego smaku z orzeźwiającą nutą.
Jak Tomek Strzelczyk robi śledzie?
Pyszna świąteczna przekąska w postaci śledzi w oleju nie jest trudna do samodzielnego przygotowania. Przepis jest łatwy i nie zajmuje wielu godzin. Pyszne śledzie bez octu przygotują nawet ci, którzy dopiero uczą się gotowania w domu i takiej przekąski jeszcze nigdy nie robili.
Jak więc zrobić śledzie bez octu według przepisu Tomka Strzelczyka?
- 1. krok – wymoczenie śledzi w wodzie przez minimum 2 godziny, im dłużej się moczą, tym są mniej słone
- 2. krok – pokrojenie śledzi na mniejsze kawałki
- 3. krok – wymieszanie śledzi z pokrojoną cebulą i przyprawami – pieprzem, kolendrą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi
- 4. krok – wymieszanie śledzi z olejem i sokiem z cytryny
- 5. krok – przełożenie śledzi do słoika
Jak przechowywać śledzie w oleju?
Tomek Strzelczyk zaleca, aby słoiki z pysznymi śledziami bez octu na Boże Narodzenie od razu wstawić do lodówki. Można je zrobić dużo wcześniej przed świętami. Dłuższy czas macerowania sprawi, że śledzie nabiorą wyrazistego smaku.
Jak podawać śledzie w oleju Tomka Strzelczyka?
Prosty przepis i szybkie wykonanie to nie jedyne zalety przepisu na śledzie autora „Oddasz fartucha”. To uniwersalna przekąska, którą można robić na wiele różnych okazji bez względu na porę roku. Sprawdzą się na Wigilię Bożego Narodzenia i będą pysznie smakować podczas kolejnych świątecznych dni. To pomysł na przekąskę na domówkę lub imprezę sylwestrową. Śledzie bez octu Tomka Strzelczyka można serwować jako przystawkę lub na kolację.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg płatów śledziowych (matiasów)
- 350-500 ml oleju słonecznikowego
- sok z 2 cytryn
- 2-4 cebule
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. W międzyczasie kilka razy obrócić ryby.
- Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski.
- Dodać pokrojone w piórka lub drobną kostkę cebule.
- Dodać świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe.
- Wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryn i olej. Dokładnie wymieszać.
- Śledzie wraz z cebulą i przyprawami przełożyć do czystego dużego słoika lub dwóch mniejszych.
- Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na kilka dni lub dłużej.
- Podawać jako przekąskę na święta Bożego Narodzenia i inne okazje.