Tę kanapkę pokochali w Meksyku. Idealnie soczysta, chrupiąca i kremowa

Tę kanapkę pokochali w Meksyku. Idealnie soczysta, chrupiąca i kremowa
Autor: Shutterstock.com Tę kanapkę pokochali w Meksyku. Idealnie soczysta, chrupiąca i kremowa
łatwy
15 min
2

Pyszna, sycąca i łącząca w sobie niesamowite smaki i tekstury kanapka, która urzeka od pierwszego kęsa. Meksykańska kanapka torta to prawdziwa gratka dla fanów połączenia chrupiącego pieczywa z soczystym mięsem i ciekawymi dodatkami.

Meksykański street food. Przygotuj szybko bez wychodzenia z domu

Torta to prawdziwa street foodowa legenda w meksyku. Ta przepyszna kanapka może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się ją w charakterystycznym pieczywie typu bolillo lub telera. W Polsce jednak ciężko je kupić, stąd w przepisie proponujemy ciabattę lub kajzerkę.

Choć w przepisie przygotowaliśmy jak najprostszą wersję kanapki, to w oryginalne do środka trafiają różne rzeczy. Na przykład mięso może być: grillowane (carne asada), pieczone (cochinita pibil), duszone, a nawet panierowane (milanesa).

Różne wersje tej samej kanapki. Torta na wiele sposobów

Różnorodność również pojawia się w przypadku sosów. Używane są majonez, chipotle, salsa roja i verde oraz guacamole. Najważniejsze, żeby nasza torta łączył w sobie soczystość, pikanterię, kremowość i chrupkość - wszystko to w jednym gryzie.

Jeśli chodzi o wariacje, to najczęściej spotkać się można z:

  • Torta Cubana – z dodatkiem szynki, kiełbasy i jajka.
  • Torta de milanesa – z panierowanym i smażonym kotletem (wołowym lub drobiowym).
  • Torta de chorizo – z pikantną kiełbasą chorizo.

SKŁADNIKI

  • 2 ciabatty lub kajzerki
  • 300 gram grillowanej wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka (świetnie sprawdzą się wieprzowe carnitas)
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 4 liście sałaty
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 plastry sera
  • Papryczka chili
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułki przecinamy na pół i smarujemy masłem.
  • Podsmażamy na patelni, aż będą złociste i chrupiące.
  • Mięso albo grillujemy (jeśli nie mamy gotowego) albo podgrzewamy na patelni.
  • W razie potrzeby delikatnie doprawiamy.
  • Dolną połowę bułek smarujemy majonezem, a górną musztardą.
  • Układamy mięso, ser, sałatę, pomidora, cebulę, awokado i japaleno.
  • Całość podpiekamy chwilę na patelni.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej