Tę kanapkę pokochali w Meksyku. Idealnie soczysta, chrupiąca i kremowa

Pyszna, sycąca i łącząca w sobie niesamowite smaki i tekstury kanapka, która urzeka od pierwszego kęsa. Meksykańska kanapka torta to prawdziwa gratka dla fanów połączenia chrupiącego pieczywa z soczystym mięsem i ciekawymi dodatkami.
Meksykański street food. Przygotuj szybko bez wychodzenia z domu
Torta to prawdziwa street foodowa legenda w meksyku. Ta przepyszna kanapka może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się ją w charakterystycznym pieczywie typu bolillo lub telera. W Polsce jednak ciężko je kupić, stąd w przepisie proponujemy ciabattę lub kajzerkę.
Choć w przepisie przygotowaliśmy jak najprostszą wersję kanapki, to w oryginalne do środka trafiają różne rzeczy. Na przykład mięso może być: grillowane (carne asada), pieczone (cochinita pibil), duszone, a nawet panierowane (milanesa).
Różne wersje tej samej kanapki. Torta na wiele sposobów
Różnorodność również pojawia się w przypadku sosów. Używane są majonez, chipotle, salsa roja i verde oraz guacamole. Najważniejsze, żeby nasza torta łączył w sobie soczystość, pikanterię, kremowość i chrupkość - wszystko to w jednym gryzie.
Jeśli chodzi o wariacje, to najczęściej spotkać się można z:
- Torta Cubana – z dodatkiem szynki, kiełbasy i jajka.
- Torta de milanesa – z panierowanym i smażonym kotletem (wołowym lub drobiowym).
- Torta de chorizo – z pikantną kiełbasą chorizo.
SKŁADNIKI
- 2 ciabatty lub kajzerki
- 300 gram grillowanej wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka (świetnie sprawdzą się wieprzowe carnitas)
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej cebuli
- 4 liście sałaty
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 plastry sera
- Papryczka chili
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułki przecinamy na pół i smarujemy masłem.
- Podsmażamy na patelni, aż będą złociste i chrupiące.
- Mięso albo grillujemy (jeśli nie mamy gotowego) albo podgrzewamy na patelni.
- W razie potrzeby delikatnie doprawiamy.
- Dolną połowę bułek smarujemy majonezem, a górną musztardą.
- Układamy mięso, ser, sałatę, pomidora, cebulę, awokado i japaleno.
- Całość podpiekamy chwilę na patelni.