Ten przepis przywiozłam jako pamiątkę z Meksyku. Tostadas z kurczakiem to obiad idealny

Nie masz pomysłu co przygotować na ciepłą kolację? Odpowiedzią mogą być te przepyszne tostady z mielonym kurczakiem. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Zdrowe i smaczne - czego chcieć więcej?
Tostadas to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Sama nazwa wdziała oznacza "przypieczony" i odnosi się do przypieczonej tortilli będącej bazą do najróżniejszych dodatków. Co ciekawe, to danie powstało jako sposób na wykorzystanie czerstwych tortilli, by nie marnować ich.
Różne wersje tostadas. Wybierz swoją ulubioną
Znaleźć można wiele różnych przepisów na tostadas. Do najpopularniejszych należą:
- Tostadas de pollo – z kurczakiem tak jak w naszym przepisie.
- Tostadas de ceviche – z marynowaną rybą, często z limonką i awokado.
- Tostadas de tinga – z kurczakiem w pikantnym sosie pomidorowym z Chipotle.
- Tostadas de frijoles – z pastą z czarnej fasoli i serem cotija.
To danie łączy w sobie idealnie różne tekstury i smaki. Mamy tu chrupiącą tortillę, soczyste mięsko, kremowe dodatki i świeże warzywa. Salsa ananasowa nadaje słodyczy połączonej z lekką pikanterią.
Jest to danie wypełnione smakiem i bardzo sycące, a przygotowuje się je nadzwyczaj szybko.
SKŁADNIKI
- 8 tortilli kukurydzianych
- olej kokosowy
- 330 gramów świeżego ananasa
- 40 gramów białej cebuli
- 0,5 papryczki jalapeno
- kolendra
- sok z 1 limonki
- 1 awokado
- sok z limonki
- 115 gramów kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 450 gramów mielonego kurczaka lub indyka
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki kminku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki wody
- Dodatki: sałatka, feta, kolendra, limonka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortille podsmażamy na gorącym oleju, aż staną się chrupiące.
- Osuszmy na ręczniku papierowym
- Ananasa kroimy w kostkę.
- Dodajemy posiekaną cebulę, papryczkę jalapeno, kolendrę, sok z limonki i sól.
- Rozgniatamy awokado ze śmietanką, solą i sokiem z limonki.
- W misce mieszamy proszek chili, oregano, kmin, sól morską i koncentrat pomidorowy.
- Dodajemy mielonego kurczaka i mieszamy do połączenia.
- Smażymy na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Kiedy mięso będzie gotowe bierzemy nasze tortille.
- Rozsmarowujemy awokado, nakładamy mięso i salsę ananasowym.
- Nakładamy dodatki.