Ale Meksyk - 14 przepisów na dania kuchni meksykańskiej, idealne na obiad i na imprezę

2022-01-04 11:26 Anna Szubińska
Kuchnia meksykańska
Autor: Shutterstock Kuchnia meksykańska jest podobnie jak kultura - kolorowa, wyrazista i różnorodna.

Dania meksykańskie są aromatyczne, wyraziste w smaku i sycące. Ich przygotowanie zazwyczaj nie jest trudne, a składniki proste i dostępne w niemal każdym markecie. Mięso, fasola, papryka, pomidory i kukurydza, to podstawowe składniki potraw meksykańskich, które wyjątkowego charakteru nabierają dzięki odpowiednio dobranym przyprawom.

Kuchnia meksykańska pachnie limonką i kolendrą, wprawia w osłupienie kubki smakowe pikanterią chili i słodyczą czekolady. Cudownie łączy ze sobą na pozór nie pasujące do siebie smaki, aby uzyskać niesamowicie harmonijną całość. To kuchnia gorąca, ostra i pełna słońca, przy tym nieskomplikowana i oparta na łatwo dostępnych, również u nas, składnikach. Oto 14 propozycji przepisów na dania meksykańskie - i te klasyczne, i te nieco spolszczone. Wszystkie smaczne i warte uwagi i wypróbowania.

Galeria: Dania kuchni meksykańskiej - 14 sprawdzonych przepisów

Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE