Bogactwo smaku zamknięte w delikatnym i soczystym mięsie. Wieprzowe carnitas mają wiele zastosowań

Pyszne klasyczne meksykańskie carnitas są soczyste, aromatycznie i lekko chrupiące. Sprawdzą się zarówno jako dodatek do tacos czy burritos, jak i do sałatki czy ryżu. Ich przygotowanie nie jest ciężkie, a są one prawdziwą eksplozją smaku.
Wieprzowe carnitas. Idealny sposób na meksykańską fiestę
Carnitas to wspaniały pomysł na ciekawy dodatek. Jest to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych dań kuchni meksykańskiej. Sama nazwa tego dania oznacza dosłownie "małe mięsa".
To danie bardzo często przygotowywane jest podczas uroczystości takich jak święta, urodziny, wesele czy fiesty. Jest ono robione z myślą o dzieleniu się. To danie łączy w sobie wspaniałe soczyste kawałki mięsa, które są chrupiące z zewnątrz. Dzięki sokowi z pomarańczy i limonki, tłustość wieprzowiny jest idealnie zbalansowana. A przyprawy nadają daniu głębi.
Uniwersalne meksykańskie danie. Wiele zastosowań
Same w sobie carnitas są niezwykle uniwersalne. Może ich używać do tacos, burrito, quesadilli, na ryż, do nachosów, a nawet zrobić z nich tortę, czyli meksykańską kanapkę na ciepło.
W najbardziej klasycznej wersji jednak meksykanie raczą się carnitas w niewielkiej kukurydzianej tortilli z posiekaną cebulą i świeżą kolendrom, skorpiną sokiem z limonki i salsą verde bądź roja na wierzchu.
SKŁADNIKI
- 1,5–2 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę kroimy na kawałki i usuwamy nadmiar tłuszczu.
- W dużej misce doprawiamy ją solą, pieprze, oregano i posiekanym czosnkiem.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony.
- Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, sok z pomarańczy, sok z limonki, bulion i liście laurowe.
- Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2,5-3 godziny.
- Po ugotowaniu mięso rwiemy za pomocą widelca.
- Układamy na blaszce i pieczemy kilka minut, aż skórka będzie chrupiąca.