Limonki marynowane w oliwie i przyprawch

Marynowane limonki
Autor: Shutterstock Limonki lub cytryny w oliwie to znakomity dodatek do ryb i mięs.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marynowane w przyprawach limonki to obłędnie aromatyczne i intensywne w smaku pikle, które idealnie pasują do dań typu pilaw czy curry. Znakomity dodatek do ryb, mięs i drobiu.

SKŁADNIKI

  • 10 limonek
  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego kuminu
  • 1 łyżka suszonego chili
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę wlej do rondla, podgrzewaj na średnim ogniu aż będzie bardzo gorąca, ale uważaj by nie przekroczyć punktu dymienia. Zdejmij z ognia, odstaw.
  • W moździeżu rozkrusz ziarna kuminu, pieprzu i kolendry, dodaj chili, utrzyj.
  • Limonki wyszoruj, osusz i pokrój na ćwiartki. Włóż do miski, przypraw mielonym imbirem, goździkami i szczyptą soli.
  • Dodaj zmiażdżony czosnek, liście laurowe i odstaw na 30 minut.
  • Umyj i sparz słoiki, włóż do nich limonki, dodaj mieszankę przypraw z moździerza, zalej przestudzoną oliwą.
  • Słoiki postaw w ciepłym miejscu, przykryj ściereczką i zostaw na 6 dni.
  • Po tym czasie szczelnie zakręć słoiki i przestaw w ciemne i chłodne miejsce na 3 tygodnie.
Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi

Galeria: Niecodzienne zastosowania oliwy z oliwek

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej