Limonki marynowane w oliwie i przyprawch
      2022-02-07
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marynowane w przyprawach limonki to obłędnie aromatyczne i intensywne w smaku pikle, które idealnie pasują do dań typu pilaw czy curry. Znakomity dodatek do ryb, mięs i drobiu.
SKŁADNIKI
- 10 limonek
 - 0,5 l oliwy z oliwek
 - 1 łyżka suszonego kuminu
 - 1 łyżka suszonego chili
 - 1 łyżka pieprzu ziarnistego
 - 1 łyżka ziaren kolendry
 - 3 łyżki soli
 - 1 łyżeczka mielonego imbiru
 - szczypta mielonych goździków
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 liście laurowe
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę wlej do rondla, podgrzewaj na średnim ogniu aż będzie bardzo gorąca, ale uważaj by nie przekroczyć punktu dymienia. Zdejmij z ognia, odstaw.
 - W moździeżu rozkrusz ziarna kuminu, pieprzu i kolendry, dodaj chili, utrzyj.
 - Limonki wyszoruj, osusz i pokrój na ćwiartki. Włóż do miski, przypraw mielonym imbirem, goździkami i szczyptą soli.
 - Dodaj zmiażdżony czosnek, liście laurowe i odstaw na 30 minut.
 - Umyj i sparz słoiki, włóż do nich limonki, dodaj mieszankę przypraw z moździerza, zalej przestudzoną oliwą.
 - Słoiki postaw w ciepłym miejscu, przykryj ściereczką i zostaw na 6 dni.
 - Po tym czasie szczelnie zakręć słoiki i przestaw w ciemne i chłodne miejsce na 3 tygodnie.
 
Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi