Limonki marynowane w oliwie i przyprawch
2022-02-07
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marynowane w przyprawach limonki to obłędnie aromatyczne i intensywne w smaku pikle, które idealnie pasują do dań typu pilaw czy curry. Znakomity dodatek do ryb, mięs i drobiu.
SKŁADNIKI
- 10 limonek
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego kuminu
- 1 łyżka suszonego chili
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę wlej do rondla, podgrzewaj na średnim ogniu aż będzie bardzo gorąca, ale uważaj by nie przekroczyć punktu dymienia. Zdejmij z ognia, odstaw.
- W moździeżu rozkrusz ziarna kuminu, pieprzu i kolendry, dodaj chili, utrzyj.
- Limonki wyszoruj, osusz i pokrój na ćwiartki. Włóż do miski, przypraw mielonym imbirem, goździkami i szczyptą soli.
- Dodaj zmiażdżony czosnek, liście laurowe i odstaw na 30 minut.
- Umyj i sparz słoiki, włóż do nich limonki, dodaj mieszankę przypraw z moździerza, zalej przestudzoną oliwą.
- Słoiki postaw w ciepłym miejscu, przykryj ściereczką i zostaw na 6 dni.
- Po tym czasie szczelnie zakręć słoiki i przestaw w ciemne i chłodne miejsce na 3 tygodnie.
Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi