Te batoniki jabłkowe robię w 10 minut. To pełna smaku i zdrowia przekąska bez cukru
Płatki owsiane to produkt, z którego można zrobić nie tylko smaczne śniadanie. Idealnie sprawdzą się do przygotowania domowych batoników z dodatkiem jabłek. To pełna smaku i zdrowia przekąska, którą można jeść nawet podczas diety odchudzającej. Nie zawierają białego cukru, są bogate w witaminy i minerały. Oto prosty i szybki przepis na domowe batoniki owsiane z jabłkami.
i
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy batony owsiane z jabłkami są zdrowe?
Chociaż coraz więcej producentów oferuje gotowe batony owsiane z różnymi dodatkami, najlepsze i najzdrowsze można upiec w domu. Te zrobione według poniższego przepisu są nie tylko smaczne, ale i pełne zdrowia. Do ich przygotowania wykorzystuje się naturalne składniki bez konserwantów i sztucznych aromatów czy barwników. Wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, więc batoniki jabłkowe stanowią pyszną i zdrową przekąskę.
Płatki owsiane, czyli główny składnik batoników jabłkowych, to dobre źródło błonnika, który daje uczucie sytości i poprawia metabolizm. Jabłka dostarczają witaminę C i antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Przyprawy, które się dodaje się do batonów, nadają jeszcze lepszego smaku i wykazują działanie przeciwzapalne. Przekąska nie zawiera dodatkowego białego cukru, więc idealnie sprawdzi się w czasie diety odchudzającej.
Jak zrobić batony owsiane z jabłkami?
Przepis na wyborne domowe batoniki z płatków owsianych i jabłek jest bardzo łatwy. Jedną z jego wielu zalet jest czas przygotowania, który wynosi mniej niż 10 minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić przez cały rok. Batoniki jabłkowe można więc robić non stop.
Jak więc robi się domowe batoniki owsiane z dodatkiem jabłek? Przepis jest łatwy i błyskawiczny, a wrażenia smakowe zachwycają. Mogą z niego skorzystać początkujący, leniwi i zapracowani. Owsiane batoniki jabłkowe zawsze się udają i smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu.
- 1. krok – wymieszanie musu jabłkowego z przyprawami, syropem klonowym i pokrojonym jabłkiem
- 2. krok – połączenie masy z płatkami owsianymi
- 3. krok – przełożenie masy do formy do pieczenia
- 4. krok – upieczenie batoników owsianych z jabłkami w piekarniku
- 5. krok – ostudzenie i pokrojenie ciasta na równe batoniki
Czym wzbogacić batoniki owsiane z jabłkami?
Pyszne i zdrowe batoniki z płatków owsianych z dodatkiem jabłek to idealna przekąska na każdą porę roku. Przepis, który znajdziecie poniżej, jest podstawowy. Oznacza to, że można go modyfikować i dodawać inne produkty, które podkręcą ich smak. Do jabłkowych batoników owsianych można dodać suszoną żurawinę, daktyle lub rodzynki. Sprawdzą się także drobno posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce czy migdały w płatkach. W okresie świąt Bożego Narodzenia można doprawić je przyprawą do piernika. W każdej wersji batoniki owsiane z jabłkami smakują obłędnie i są pełne zdrowia.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- 1 jabłko
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć mus jabłkowy. Wlać syrop klonowy i wsypać przyprawę do szarlotki lub cynamon. Wymieszać.
- Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszać.
- Wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie pokroić na prostokątne równe kawałki.
- Podawać na deser i jako przekąskę.