Te batoniki jabłkowe robię w 10 minut. To pełna smaku i zdrowia przekąska bez cukru

2025-12-03 11:45

Płatki owsiane to produkt, z którego można zrobić nie tylko smaczne śniadanie. Idealnie sprawdzą się do przygotowania domowych batoników z dodatkiem jabłek. To pełna smaku i zdrowia przekąska, którą można jeść nawet podczas diety odchudzającej. Nie zawierają białego cukru, są bogate w witaminy i minerały. Oto prosty i szybki przepis na domowe batoniki owsiane z jabłkami.

owsiane batoniki jabłkowe bez cukru

i

Autor: Ai/ Shutterstock Z płatków owsianych i tego musu zrób domowe batoniki. Idealne na diecie, bo bez cukru.
łatwy
10 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czy batony owsiane z jabłkami są zdrowe?

Chociaż coraz więcej producentów oferuje gotowe batony owsiane z różnymi dodatkami, najlepsze i najzdrowsze można upiec w domu. Te zrobione według poniższego przepisu są nie tylko smaczne, ale i pełne zdrowia. Do ich przygotowania wykorzystuje się naturalne składniki bez konserwantów i sztucznych aromatów czy barwników. Wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, więc batoniki jabłkowe stanowią pyszną i zdrową przekąskę.

Płatki owsiane, czyli główny składnik batoników jabłkowych, to dobre źródło błonnika, który daje uczucie sytości i poprawia metabolizm. Jabłka dostarczają witaminę C i antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Przyprawy, które się dodaje się do batonów, nadają jeszcze lepszego smaku i wykazują działanie przeciwzapalne. Przekąska nie zawiera dodatkowego białego cukru, więc idealnie sprawdzi się w czasie diety odchudzającej.

Jak zrobić batony owsiane z jabłkami?

Przepis na wyborne domowe batoniki z płatków owsianych i jabłek jest bardzo łatwy. Jedną z jego wielu zalet jest czas przygotowania, który wynosi mniej niż 10 minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić przez cały rok. Batoniki jabłkowe można więc robić non stop.

Jak więc robi się domowe batoniki owsiane z dodatkiem jabłek? Przepis jest łatwy i błyskawiczny, a wrażenia smakowe zachwycają. Mogą z niego skorzystać początkujący, leniwi i zapracowani. Owsiane batoniki jabłkowe zawsze się udają i smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu.

  • 1. krok – wymieszanie musu jabłkowego z przyprawami, syropem klonowym i pokrojonym jabłkiem
  • 2. krok – połączenie masy z płatkami owsianymi
  • 3. krok – przełożenie masy do formy do pieczenia
  • 4. krok – upieczenie batoników owsianych z jabłkami w piekarniku
  • 5. krok – ostudzenie i pokrojenie ciasta na równe batoniki

Czym wzbogacić batoniki owsiane z jabłkami?

Pyszne i zdrowe batoniki z płatków owsianych z dodatkiem jabłek to idealna przekąska na każdą porę roku. Przepis, który znajdziecie poniżej, jest podstawowy. Oznacza to, że można go modyfikować i dodawać inne produkty, które podkręcą ich smak. Do jabłkowych batoników owsianych można dodać suszoną żurawinę, daktyle lub rodzynki. Sprawdzą się także drobno posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce czy migdały w płatkach. W okresie świąt Bożego Narodzenia można doprawić je przyprawą do piernika. W każdej wersji batoniki owsiane z jabłkami smakują obłędnie i są pełne zdrowia.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć mus jabłkowy. Wlać syrop klonowy i wsypać przyprawę do szarlotki lub cynamon. Wymieszać.
  • Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszać.
  • Wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie pokroić na prostokątne równe kawałki.
  • Podawać na deser i jako przekąskę.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...