Talarki ziemniaczane to smak, który pamiętasz z dzieciństwa. Pyszna i łatwa słona przekąska

talarki ziemniaczane
Autor: Shutterstock Talarki ziemniaczane to pyszna i łatwa do zrobienia słona przekąska.
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chrupiące talarki to uniwersalna słona przekąska z ziemniaków. Zamiast kupować gotowe paczki pyszne ziemniaczane talarki z piekarnika można zrobić własnoręcznie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Zobaczcie, jak łatwo zrobić smakowitą i zdrową przekąskę, która przypomni smak dzieciństwa.

Przepis na ziemniaczane talarki

  • To łatwy przepis na doskonałą domową przekąskę z ziemniaków.
  • Przygotowanie talarków z pieczonych ziemniaków nie zajmuje tak dużo czasu. Jednak aby udały się już za pierwszym razem, trzeba przestrzegać zaleceń w przepisie i nie spieszyć się.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić bez względu na porę roku. Większość z nich to przyprawy.
  • Zanim ziemniaki doprawi się mieszanką przypraw, powinny moczyć się w wodzie około pół godziny.
  • Razem z ziemniakami w piekarniku lądują gałązki świeżych ziół, które nadają dodatkowego aromatu. Może to być tymianek, rozmaryn, oregano czy listki bazylii.
  • Talarki mają łagodny smak, ale dodając mielone chili lub inną ostrą paprykę, powstaną pikantne domowe chipsy.

Kiedy i z czym podawać talarki z ziemniaków?

Chrupiące talarki to pomysł na słoną przekąskę, która będzie smakować każdemu. Są idealne na imprezę, mecz czy filmowy wieczór z przyjaciółmi. Świetnie smakują same jak tradycyjne chipsy ze sklepu. Można podać do nich sos czosnkowy lub ulubiony dip. Sprawdzą się też jako składnik sałatek.

SKŁADNIKI

  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 2 gałązki świeżych ziół (tymianek lub rozmaryn)
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm najlepiej na mandolinie lub czwartej stronie tarki. Przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut.
  • Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do dużej miski, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą, czosnkiem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi i białym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Plasterki ziemniaków ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gałązki świeżych ziół.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z funkcją termoobieg i piec 40 minut. W połowie pieczenia plasterki przełożyć na drugą stronę.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i podawać jako przekąskę w towarzystwie różnych sosów i dipów.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej