Ta pasta zachwyca smakiem i aromatem. Robię ją zamiast hummusu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Aromatyczny dip prosto z Syrii. Muhammara to przepyszna pasta z czerwonej papryki, która zaskakuje złożonością swojego smaku. Jest słodka, pikantna i lekko orzechowa. Świetnie sprawdzi się z ciepłą pitą, świeżymi warzywami czy nawet po prostu do chipsów.
Pasta paprykowa prosto z Syrii. Aromatyczny dip dla całej rodziny
Pyszna i aromatyczna pasta z pieczonej papryki na tylko jest idealnym dodatkiem do najróżniejszych dań, ale również przepięknie wygląda. Jej piękny kolor i niesamowity smak sprawa, że jest ona ulubieńcem w całej masie krajów. Choć danie to wywodzi się z Syrii, popularnością cieszy się również w Turcji i innych państw leżących przy Morzu Śródziemnym.
Jest prosta w przygotowaniu, smakuje obłędnie i łatwo można ją dostosować do swoich preferencji. Jeśli wolimy, by nasza pasta była ostrzejsza, możemy dodać do niej więcej płatków chili.
W oryginalnym przepisie nie używa się syropu klonowego. Zamiast tego powinniśmy sięgnąć po melasę z granatu. Jest to gęsty syrop z owoców granatu o wyjątkowo, słodko-kwaśnym smaku. Jednak w Polsce jest on ciężki do kupienia, więc w tym przepisie używamy syropu klonowego i o jedną łyżkę więcej soku z cytryny.
Ten przepis jest prosty w przygotowaniu, wychodzi niezwykle aromatyczny i smaczny. Sprawdzi się idealnie na każdy dzień tygodnia oraz na spotkania z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki syropu klonowego
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki cukru.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Papryki smarujemy jedną łyżką oliwy i pieczemy przez około 30 minut.
- Kiedy papryki lekko ostygną, obieramy je, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
- Wrzucamy do blendera razem z czosnkiem, orzechami, syropem klonowym, przyprawami, cukrem i sokiem z cytryny i bułką tartą.
- Całość dokładnie blendujemy.