Ta pasta zachwyca smakiem i aromatem. Robię ją zamiast hummusu

Ta pasta zachwyca smakiem i aromatem. Robię ją zamiast hummusu
Autor: Shutterstock.com Ta pasta zachwyca smakiem i aromatem. Robię ją zamiast hummusu
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Aromatyczny dip prosto z Syrii. Muhammara to przepyszna pasta z czerwonej papryki, która zaskakuje złożonością swojego smaku. Jest słodka, pikantna i lekko orzechowa. Świetnie sprawdzi się z ciepłą pitą, świeżymi warzywami czy nawet po prostu do chipsów.

Pasta paprykowa prosto z Syrii. Aromatyczny dip dla całej rodziny

Pyszna i aromatyczna pasta z pieczonej papryki na tylko jest idealnym dodatkiem do najróżniejszych dań, ale również przepięknie wygląda. Jej piękny kolor i niesamowity smak sprawa, że jest ona ulubieńcem w całej masie krajów. Choć danie to wywodzi się z Syrii, popularnością cieszy się również w Turcji i innych państw leżących przy Morzu Śródziemnym.

Jest prosta w przygotowaniu, smakuje obłędnie i łatwo można ją dostosować do swoich preferencji. Jeśli wolimy, by nasza pasta była ostrzejsza, możemy dodać do niej więcej płatków chili.

W oryginalnym przepisie nie używa się syropu klonowego. Zamiast tego powinniśmy sięgnąć po melasę z granatu. Jest to gęsty syrop z owoców granatu o wyjątkowo, słodko-kwaśnym smaku. Jednak w Polsce jest on ciężki do kupienia, więc w tym przepisie używamy syropu klonowego i o jedną łyżkę więcej soku z cytryny.

Ten przepis jest prosty w przygotowaniu, wychodzi niezwykle aromatyczny i smaczny. Sprawdzi się idealnie na każdy dzień tygodnia oraz na spotkania z przyjaciółmi.

SKŁADNIKI

  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Papryki smarujemy jedną łyżką oliwy i pieczemy przez około 30 minut.
  • Kiedy papryki lekko ostygną, obieramy je, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
  • Wrzucamy do blendera razem z czosnkiem, orzechami, syropem klonowym, przyprawami, cukrem i sokiem z cytryny i bułką tartą.
  • Całość dokładnie blendujemy.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej