Sosy i dipy

Wyrazista sos zawsze stanowi esencję aromatów. Za jego pomocą można też ciekawie kształtować smak potrawy. Do sosów trafiają wywary mięsne, warzywne i rybne, ale też śmietana, jajka czy przyprawy. Z kolei lekkie dipy znakomicie komponują się z drobnymi przekąskami. Wiedza na temat ich przyrządzania sprawdzi się nie tylko przed domową imprezą!

Sosy i dipy

Sosy i dipy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Cudowna cebula duszona w sosie pomidorowym - danie o niezapomnianym smaku

Cudowna cebula duszona w sosie pomidorowym - danie o niezapomnianym smaku

Cebula duszona w sosie pomidorowym to cudowny dodatek do  pieczonych mięs, a dla wegetarian - przepyszne samodzielne danie, które idealnie komponuje się z makaronem lub ziemniakami. Przepyszny na ciepło, ale jeśli zostanie ci go trochę - zasmakuje ci też na zimno

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sos musztardowo-koperkowy do zimnych mięs i wędlin: bez jajek, bez wysiłku

Sos musztardowo-koperkowy do zimnych mięs i wędlin: bez jajek, bez wysiłku

Sos musztardowo-koperkowy pasuje do zimnych mięs i wędlin. Przygotujesz go bez jajek. Za to z dużą ilością kopru. Jest przepyszny. Szczególnie dobrze komponuję się z rybami i mięsami wędzonymi na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jaja w zielonym sosie frankfurckim [przepis na wielkanocne jaja]

Jaja w zielonym sosie frankfurckim [przepis na wielkanocne jaja]

Jaja w zielonym sosie frankfurckim, zwanym także sosem siedmiu ziół to niemiecka tradycja wielkanocna. Takie jaja podaje się w Wielki Czwartek, najczęściej z ziemniakami. Ale my możemy podać je na wielkanocne śniadanie. Zielony ziołowy sos pachnie oszałamiająco. To, jakie zioła wejdą do mieszanki, jest kwestią wyboru i dostępności. Jeśli nie będziemy dysponowali jakimś ziołem, możemy je zamienić na inne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Majonez z awokado: zdrowy, pyszny i zielony

Majonez z awokado: zdrowy, pyszny i zielony

Spróbuj tego zdrowego majonezu z awokado, a już nigdy nie zechcesz normalnego majonezu! Możesz go używać tak jak zwykły majonez to sałatek, kanapek, meksykańskich przekąsek, a nawet do frytek. Idealny majonez w kolorze nadziei!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa ziemniaczana z pesto - kartoflanka z włoską nutą

Zupa ziemniaczana z pesto - kartoflanka z włoską nutą

Kartoflanka to smaczna i bardzo prosta zupa, która smakuje niemal każdemu. Jeśli chcesz nieco ją uszlachetnić i podkręcić jej smak dodaj do niej nieco pesto. Podajemy przepis na zupę ziemniaczaną po włosku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gęsty majonez na mleku: tak pyszny, że już nigdy nie zrobisz innego

Gęsty majonez na mleku: tak pyszny, że już nigdy nie zrobisz innego

Gęsty majonez na mleku? Czy to możliwe? Tak, jeśli posiadasz ręczny blender. To w sile wirujących ostrzy, tkwi tajemnica idealnej majonezowej emulsji. Drugi sekret to użycie rafinowanej oliwy lub oleju. Dlaczego nie można użyć oliwy extra vergin? Cząstki wytłoków z oliwek zawieszone w tłuszczu będą gorzknieć w zetknięciu z białkiem mleka. Zastanawiasz się, czy będzie ci odpowiadał ten smak? Zawsze możesz majonez przyprawić według własnego gustu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler

Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler

Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie funkcjonuje w kuchni polskiej od niepamiętnych czasów. W takim sosie podawano mięsa, dodawano go do kasz. Magda Gessler wykorzystała ten staropolski przepis w "Kuchennych rewolucjach".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Beszamel: prosty przepis na sos beszamelowy [INFOGRAFIKA]

Beszamel: prosty przepis na sos beszamelowy [INFOGRAFIKA]

Sos beszamelowy to idealny dodatek do zapiekanki, pizzy, makaronu lub dania mięsnego. Nie wiesz, jak zrobić ten pyszny biały sos? Oto sprawdzony przepis na domowy sos beszamel!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym to danie typowe dla kuchni niemieckiej. Zazwyczaj podaje się je z ziemniakami z wody, ale świetnie smakują również ze świeżą bułeczką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Keczup z dyni - pyszny dodatek do dań i kanapek

Keczup z dyni - pyszny dodatek do dań i kanapek

Keczup z dyni to pomysł na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego warzywa inaczej niż do zupy lub sałatki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 23