Sosy i dipy

Wyrazista sos zawsze stanowi esencję aromatów. Za jego pomocą można też ciekawie kształtować smak potrawy. Do sosów trafiają wywary mięsne, warzywne i rybne, ale też śmietana, jajka czy przyprawy. Z kolei lekkie dipy znakomicie komponują się z drobnymi przekąskami. Wiedza na temat ich przyrządzania sprawdzi się nie tylko przed domową imprezą!

Sosy i dipy

Sosy i dipy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Sos z dymką i z anchois - znakomity dip do świeżych warzyw

Sos z dymką i z anchois - znakomity dip do świeżych warzyw

Dipy są uniwersalne. Mogą urozmaicać domowy jadłospis, ale też być atrakcją np. imieninowego przyjęcia. Wypróbuj przepis na sos z dymką i anchois.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos BBQ - przepis na klasyczny sos do dań z grilla i mięs

Sos BBQ - przepis na klasyczny sos do dań z grilla i mięs

Sos BBQ to klasyczny sos na grilla. Używany przede wszystkim do skrzydełek z kurczaka, ale sprawdza się również jako dodatek do czerwonego mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na guacamole według Pascala Brodnickiego!

Przepis na guacamole według Pascala Brodnickiego!

Najsłynniejsza, meksykańska, zimna przystawka guacamole jest sosem przygotowanym głównie z dojrzałego awokado, które pysznie smakuje i rewelacyjnie wpływa na nasz organizm ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Uważamy, że warto jest samodzielnie przygotować tę potrawę, a przepis na guacamole według znanego kucharza Pascala Brodnickiego jest wyjątkowo łatwy i szybki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa

Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa

Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów jest bardzo łatwa do przygotowania, pyszna i zdrowa. Idealna na imprezę - mały dodatek  jogurtu greckiego zmienia ją w idealny dip do warzyw. W zależności od proporcji i przypraw pasta może smakować za każdym razem inaczej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ostra salsa do pieczonej wieprzowiny

Ostra salsa do pieczonej wieprzowiny

Meksykańska salsa do wieprzowiny z grilla to doskonały dodatek do potraw, zwłaszcza dla osób lubiących pikantne przyprawy. Jest ostra i aromatyczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prosty sos do pieczonego mięsa z owocową nutą - znakomity dodatek do mięsa z rusztu

Prosty sos do pieczonego mięsa z owocową nutą - znakomity dodatek do mięsa z rusztu

Grillowana kiełbasa czy karkówka będą smakowały jeszcze lepiej jeśli dodamy do nich odrobinę smacznego sosu. Bardzo prosty,a jednocześni smaczny sos uzyskamy łącząc proste składniki, które zazwyczaj mamy w domu - keczup, majonez i... dżem śliwkowy.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Przepis na dietetyczny dressing do sałatek: dressing bananowy z olejem lnianym [QUIZ]

Przepis na dietetyczny dressing do sałatek: dressing bananowy z olejem lnianym [QUIZ]

Przepis na słodki dressing do sałatek z diety dr Budwig. Dietetyczny i zdrowy, docenią go nie tylko osoby dbające o linię. Podpowiadamy, jak zrobić dressing na bazie jogurtu, banana i oleju lnianego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Olej lniany: przepis na dressing z oleju lnianego

Olej lniany: przepis na dressing z oleju lnianego

Dressingi i sosy na bazie oleju lnianego zwiększają wartość odżywczą surowego jedzenia oraz urozmaicają smakowo posiłki. Olej lniany to także przyjaciel osób dbających o linię. Sprawdź nasz przepis na dressing z oleju lnianego.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili - lepsza niż

Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili - lepsza niż "u Chińczyka"

Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili -to przepis na niewielkie  kawałki ryby zanurzone w pysznej panierce i usmażone na chrupiąco,  a następnie podane z ostrym sosem i  łagodnym ryżem. Przepyszne aromatyczne danie w orientalnym stylu - na pewno zdrowsze i smaczniejsze niż "u Chińczyka".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chutney z papryką: przepis na ostry czatnej paprykowy

Chutney z papryką: przepis na ostry czatnej paprykowy

Chutney - w wersji spolszczonej czatnej - to gęsty sos używany zazwyczaj w kuchni indyjskiej. Jak się jednak okazuje, znany był już w XVII w. w Polsce pod nazwą gąszcz. Pyszną bazą chutneyów jest papryka. Podajemy przepis na aromatyczny czatnej paprykowy - idealny do mięs.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Strona 1 z 25