Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc

2021-02-24
Oryginalne sosy do jajek i mięs: przepisy nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Sos chrzanowy nadaje się nie tylko do jaj, ale też wyśmienicie pasuje do ryb i mięs.
łatwy
5 min
4

Poznaj przepis na sos rzeżuchowy! Idealny do jajek, najważniejszego składnika wiosennego i wielkanocnego menu. Jajka mogą być gotowane, w sałatkach, a także użyte jako ozdoba. Aby było smacznie i inaczej niż zwykle, proponujemy zastąpienie majonezu aromatycznym sosem z rzeżuchy.

Składniki

1 szklanka rzeżuchy

1 ziemniak ugotowany

1 pęczek natki pietruszki

3-4 ząbki czosnku

1-2 łyżki płatków z migdałów

1 niepełna szklanka oliwy (ok. 150 ml)

50 g twardego sera np. parmezan

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pietruszkę i czosnek posiekać.

Ziemniak obrać i pokroić na drobną kostkę.

Zmiksować blenderem, dodać starty ser oraz uprażone i posiekane orzechy.

Dodać rzeżuchę i przyprawić. Dalej miksować dodając oliwę.

Zdrowa rzeżucha

Rzeżucha to kopalnia składników odżywczych. Wraz z nią dostarczamy do organizmu: jod, chrom, potas, wapń, magnez, siarkę, witaminy z grupy B. Powinna być składnikiem diety diabetyków, osób z niedoborem wapnia i problemami skórnymi. Wspiera także pracę układu trawiennego, więc warto ją jadać nie tylko w święta. Tym bardziej, że jej uprawa jest niezwykle prosta. Wystarczą nasiona, ręcznik papierowy i codzienne podlewanie, a w kilka dni na parapecie pojawi się malutkie listki rzeżuchy.

Polecamy też:

Kiedy posiać rzeżuchę, aby wyrosła na Wielkanoc?

Koktajl ananasowy z rzeżuchą - pyszna bomba witaminowa [przepis]

Słodka sałatka z selera i rzeżuchy - lekka alternatywa na świąteczny stół

Domowe majonezy i sosy: najlepsze przepisy na sosy do jaj i zimnych mięs