Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc
Poznaj przepis na sos rzeżuchowy! Idealny do jajek, najważniejszego składnika wiosennego i wielkanocnego menu. Jajka mogą być gotowane, w sałatkach, a także użyte jako ozdoba. Aby było smacznie i inaczej niż zwykle, proponujemy zastąpienie majonezu aromatycznym sosem z rzeżuchy.
Zdrowa rzeżucha
Rzeżucha to kopalnia składników odżywczych. Wraz z nią dostarczamy do organizmu: jod, chrom, potas, wapń, magnez, siarkę, witaminy z grupy B. Powinna być składnikiem diety diabetyków, osób z niedoborem wapnia i problemami skórnymi. Wspiera także pracę układu trawiennego, więc warto ją jadać nie tylko w święta. Tym bardziej, że jej uprawa jest niezwykle prosta. Wystarczą nasiona, ręcznik papierowy i codzienne podlewanie, a w kilka dni na parapecie pojawi się malutkie listki rzeżuchy.
Polecamy też:
Kiedy posiać rzeżuchę, aby wyrosła na Wielkanoc?
Koktajl ananasowy z rzeżuchą - pyszna bomba witaminowa [przepis]
Słodka sałatka z selera i rzeżuchy - lekka alternatywa na świąteczny stół
Domowe majonezy i sosy: najlepsze przepisy na sosy do jaj i zimnych mięs
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę i czosnek posiekać.
- Ziemniak obrać i pokroić na drobną kostkę.
- Zmiksować blenderem, dodać starty ser oraz uprażone i posiekane orzechy.
- Dodać rzeżuchę i przyprawić. Dalej miksować dodając oliwę.