Prosty sos idealny do grilla. Przygotujemy go w niecałe 5 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon grillowy już w pełni. Stoły są zastawione wówczas mięsami, sałatkami, warzywami i pieczywem. Nie można jednak zapominać o sosach. Choć ketchup, majonez i musztarda cieszą się największą popularnością, my proponujemy coś innego. Wypróbuj sos kolendrowo-miętowy.
Sos do grilla. Przygotujesz go w kilka chwil
Pyszny sos z kolendry i mięty to wspaniały pomysł nie tylko do grillowanych mięs, ale również ryb. Ma głęboki smak i piękny zielony kolor, a jest niesamowicie prosty do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by zachwycić gości bądź domowników czymś doprawdy przepysznym.
Jeśli chcemy możemy jeszcze bardziej podrasować nasz sos dodając do niego na przykład papryczkę chili lub ząbek czosnku. To naprawdę świetny sposób, który pozwoli nam dowolnie eksperymentować. Jeśli chcemy możemy dodać również jogurtu greckiego, dzięki czemu nasz sos stanie się o wiele bardziej kremowy.
Nasz sos jest całkowicie bezglutenowy i wegański, dzięki czemu sprawdzi się również jako dodatek do najróżniejszych grillowanych warzyw. Możemy go przechowywać w lodówce do 4 dni w zamkniętym pojemniku. Bez problemu można go również mrozić.
Ten sosik naprawdę warto wypróbować, w szczególności, teraz kiedy sezon grillowy w pełni szaleje. Kilka składników wystarczy, by zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym.
SKŁADNIKI
- sok z połowy limonki
- 1 szalotka
- garść kolendry
- garść świeżej mięty
- 2,5 cm korzenia imbiru (obranego)
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 20 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki do sosu wrzucamy do blendera.
- Miksujemy na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Doprawiamy według uznania.