Prosty sos idealny do grilla. Przygotujemy go w niecałe 5 minut

Prosty sos idealny do grilla. Przygotujemy go w niecałe 5 minut
Autor: Shutterstock.com Prosty sos idealny do grilla. Przygotujemy go w niecałe 5 minut
łatwy
5 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon grillowy już w pełni. Stoły są zastawione wówczas mięsami, sałatkami, warzywami i pieczywem. Nie można jednak zapominać o sosach. Choć ketchup, majonez i musztarda cieszą się największą popularnością, my proponujemy coś innego. Wypróbuj sos kolendrowo-miętowy.

Sos do grilla. Przygotujesz go w kilka chwil

Pyszny sos z kolendry i mięty to wspaniały pomysł nie tylko do grillowanych mięs, ale również ryb. Ma głęboki smak i piękny zielony kolor, a jest niesamowicie prosty do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by zachwycić gości bądź domowników czymś doprawdy przepysznym.

Jeśli chcemy możemy jeszcze bardziej podrasować nasz sos dodając do niego na przykład papryczkę chili lub ząbek czosnku. To naprawdę świetny sposób, który pozwoli nam dowolnie eksperymentować. Jeśli chcemy możemy dodać również jogurtu greckiego, dzięki czemu nasz sos stanie się o wiele bardziej kremowy.

Nasz sos jest całkowicie bezglutenowy i wegański, dzięki czemu sprawdzi się również jako dodatek do najróżniejszych grillowanych warzyw. Możemy go przechowywać w lodówce do 4 dni w zamkniętym pojemniku. Bez problemu można go również mrozić.

Ten sosik naprawdę warto wypróbować, w szczególności, teraz kiedy sezon grillowy w pełni szaleje. Kilka składników wystarczy, by zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym.

SKŁADNIKI

  • sok z połowy limonki
  • 1 szalotka
  • garść kolendry
  • garść świeżej mięty
  • 2,5 cm korzenia imbiru (obranego)
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 20 g parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki do sosu wrzucamy do blendera.
  • Miksujemy na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Doprawiamy według uznania.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej