Dip cytrynowy do warzyw

Dip cytrynowy do warzyw
Autor: Shutterstock Dip cytrynowy do warzyw pasuje znakomicie do blanszowanych warzyw.
łatwy
20 min
4

Dip cytrynowy i warzywa pokrojone w słupki to para doskonała. Chrupiąca, zdrowa i pyszna przegryzka na przyjęcia i na co dzień.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • kilka filetów anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z 2 łyżkami śmietany, dodać fileciki i 2 łyżki wody. Gotować na małym ogniu 10 min, od czasu do czasu mieszając.
  • Przetrzeć przez sito, dodać resztę śmietany, sok z cytryny i doprawić. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.
  • Podawać do blanszowanych lub świeżych warzyw oraz chipsów.