Dip cytrynowy do warzyw
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dip cytrynowy i warzywa pokrojone w słupki to para doskonała. Chrupiąca, zdrowa i pyszna przegryzka na przyjęcia i na co dzień.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- kilka filetów anchois
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z 2 łyżkami śmietany, dodać fileciki i 2 łyżki wody. Gotować na małym ogniu 10 min, od czasu do czasu mieszając.
- Przetrzeć przez sito, dodać resztę śmietany, sok z cytryny i doprawić. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.
- Podawać do blanszowanych lub świeżych warzyw oraz chipsów.