Pyry zawsze podaję z domowym gzikiem. Jest pyszny, aromatyczny i gotowy w 10 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pyry z gzikiem to danie, które pochodzi z kuchni wielkopolskiej. Potrawa składa się z dwóch elementów – ziemniaków i smakowitego twarożku. Gzik to pyszny dodatek nie tylko do ziemniaków, dlatego warto zdobyć wiedzę, jak zrobić ten przysmak w domu. Oto łatwy i szybki przepis na najlepszy domowy gzik idealny do ziemniaków i wielu innych przysmaków.
Jakie dodatki dodaje się do gziku?
Gzik to pyszny twarożek z kilkoma dodatkami. Przepis na ten przysmak pochodzi z Wielkopolski, gdzie tradycyjnie podaje się go do wielu dań charakterystycznych dla kuchni tego regionu. Gzik bez problemu można zrobić w domu. Do jego przygotowania wykorzystuje się tylko kilka prostych i niedrogich produktów, które są w sklepach przez cały rok.
Z czego więc robi się najlepszy domowy gzik do pyr i nie tylko? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:
- twaróg – to podstawowy składnik, powinien być świeży i dobrej jakości
- śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc. – dodaje kremowej konsystencji i łagodzi smak twarogu
- cebula – drobno posiekana nadaje ostrości i charakterystycznego aromatu
- świeże zioła – nadają smaku i świeżości
- przyprawy – smak domowego gzika podkręcają sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić dobry gzik do ziemniaków?
Przepis na pyszny i aromatyczny gzik, który podkreśli smak pieczonych ziemniaków, nie jest trudny. Jedną z jego wielu zalet jest czas przygotowania. Wystarczy 10 minut, aby zrobić ten znakomity wielkopolski przysmak. Można podawać go z pieczonymi ziemniakami, z pieczywem, jako dodatek do świeżych warzyw i sałatek.
Jak więc robi się pełen smaku i świeżości domowy gzik? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten przepis. Aby cieszyć się smakiem doskonałego twarożku wielkopolskiego, należy wymieszać rozgnieciony widelcem twaróg ze śmietaną, mlekiem, posiekaną cebulą i świeżymi ziołami oraz przyprawami. Gotowy gzik warto wstawić do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Czy ziemniaki z gzikiem są zdrowe?
Wielkopolskie pyry z gzikiem są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. To danie sycące i niedrogie, które świetnie sprawdzi się w ciepłe dni. Zarówno ziemniaki, jak i gzik zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.
Ziemniaki są dostarczają energii i mają niski indeks glikemiczny. Są źródłem witamin z grupy B i C oraz potasu i magnezu. Dzięki zawartości błonnika wspomagają trawienie i regulują poziom cukru we krwi. Najwięcej błonnika znajduje się w skórce, dlatego warto jeść ziemniaki w mundurkach. Z kolei gzik, czyli dodatek do ziemniaków, jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B.
SKŁADNIKI
- 250 g sera twarogowego
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1/4 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść widelcem.
- Dodać śmietanę i wlać mleko. Wymieszać.
- Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę oraz posiekany koperek i szczypiorek.
- Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Odstawić na 30 minut.
- Podawać do pieczonych lub gotowanych ziemniaków.