Pyry zawsze podaję z domowym gzikiem. Jest pyszny, aromatyczny i gotowy w 10 minut

domowy gzik
Autor: Shutterstock To najlepszy dodatek do ziemniaków. Ten domowy gzik jest szybki i smakuje obłędnie!
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyry z gzikiem to danie, które pochodzi z kuchni wielkopolskiej. Potrawa składa się z dwóch elementów – ziemniaków i smakowitego twarożku. Gzik to pyszny dodatek nie tylko do ziemniaków, dlatego warto zdobyć wiedzę, jak zrobić ten przysmak w domu. Oto łatwy i szybki przepis na najlepszy domowy gzik idealny do ziemniaków i wielu innych przysmaków.

Jakie dodatki dodaje się do gziku?

Gzik to pyszny twarożek z kilkoma dodatkami. Przepis na ten przysmak pochodzi z Wielkopolski, gdzie tradycyjnie podaje się go do wielu dań charakterystycznych dla kuchni tego regionu. Gzik bez problemu można zrobić w domu. Do jego przygotowania wykorzystuje się tylko kilka prostych i niedrogich produktów, które są w sklepach przez cały rok.

Z czego więc robi się najlepszy domowy gzik do pyr i nie tylko? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:

  • twaróg – to podstawowy składnik, powinien być świeży i dobrej jakości
  • śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc. – dodaje kremowej konsystencji i łagodzi smak twarogu
  • cebula – drobno posiekana nadaje ostrości i charakterystycznego aromatu
  • świeże zioła – nadają smaku i świeżości
  • przyprawy – smak domowego gzika podkręcają sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić dobry gzik do ziemniaków?

Przepis na pyszny i aromatyczny gzik, który podkreśli smak pieczonych ziemniaków, nie jest trudny. Jedną z jego wielu zalet jest czas przygotowania. Wystarczy 10 minut, aby zrobić ten znakomity wielkopolski przysmak. Można podawać go z pieczonymi ziemniakami, z pieczywem, jako dodatek do świeżych warzyw i sałatek.

Jak więc robi się pełen smaku i świeżości domowy gzik? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten przepis. Aby cieszyć się smakiem doskonałego twarożku wielkopolskiego, należy wymieszać rozgnieciony widelcem twaróg ze śmietaną, mlekiem, posiekaną cebulą i świeżymi ziołami oraz przyprawami. Gotowy gzik warto wstawić do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.

Czy ziemniaki z gzikiem są zdrowe?

Wielkopolskie pyry z gzikiem są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. To danie sycące i niedrogie, które świetnie sprawdzi się w ciepłe dni. Zarówno ziemniaki, jak i gzik zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.

Ziemniaki są dostarczają energii i mają niski indeks glikemiczny. Są źródłem witamin z grupy B i C oraz potasu i magnezu. Dzięki zawartości błonnika wspomagają trawienie i regulują poziom cukru we krwi. Najwięcej błonnika znajduje się w skórce, dlatego warto jeść ziemniaki w mundurkach. Z kolei gzik, czyli dodatek do ziemniaków, jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B.

SKŁADNIKI

  • 250 g sera twarogowego
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść widelcem.
  • Dodać śmietanę i wlać mleko. Wymieszać.
  • Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę oraz posiekany koperek i szczypiorek.
  • Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Odstawić na 30 minut.
  • Podawać do pieczonych lub gotowanych ziemniaków.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej