Pyry z gzikiem w Barze Metka wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje [Zapiecek, Poznań]

2021-11-23
Pyry z gzikiem w Barze Metka wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje [Zapiecek, Poznań]
Autor: Shutterstock Ziemniaki i twarożek - proste i pyszne danie z Poznania
łatwy
30 min
4

Pyry z gzikiem, metka, leberka - te poznańskie przepisy pojawiły się w 14 odcinku 4 sezonu "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Tym razem kulinarna celebrytka  postawiła na lokalne przysmaki i włączyła je do menu w dawnej restauracji "Zapiecek", przemianowanej przez Magdę Gessler na restaurację "Metka". Nazwa nie jest przypadkowa. Metka, podobnie jak pyry z gzikiem i leberka to lokalne poznańskie rarytasy.  Metka to bardzo drobno zmielona kiełbasa. Podajemy przepis na pyry z gzikiem, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach podawane z ziołowym twarożkiem. To proste i pyszne danie stało się symbolem Poznania. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Ugotować w mundurkach, czyli w skórce, nieobrane. 
  • W czasie, gdy ziemniaki się gotują przygotować gzik.
  • Rzodkiewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Szczypiorek posiekać drobno. 
  • Twaróg wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rzodkiewkę i szczypiorek, dokładnie wymieszać.
  • Gorące ziemniaki przekroić na połówki lub ćwiartki, dodać masło i zamieszać.
  • Ziemniaki wyłożyć na talerze. Obok położyć porcję twarożku.