Pyry z gzikiem w Barze Metka wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje [Zapiecek, Poznań]
2021-11-23
łatwy
30 min
4
Pyry z gzikiem, metka, leberka - te poznańskie przepisy pojawiły się w 14 odcinku 4 sezonu "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Tym razem kulinarna celebrytka postawiła na lokalne przysmaki i włączyła je do menu w dawnej restauracji "Zapiecek", przemianowanej przez Magdę Gessler na restaurację "Metka". Nazwa nie jest przypadkowa. Metka, podobnie jak pyry z gzikiem i leberka to lokalne poznańskie rarytasy. Metka to bardzo drobno zmielona kiełbasa. Podajemy przepis na pyry z gzikiem, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach podawane z ziołowym twarożkiem. To proste i pyszne danie stało się symbolem Poznania.
SKŁADNIKI
- 1 kilogram ziemniaków
- 300 g półtłustego twarogu
- 100 g śmietany 18%
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Ugotować w mundurkach, czyli w skórce, nieobrane.
- W czasie, gdy ziemniaki się gotują przygotować gzik.
- Rzodkiewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Szczypiorek posiekać drobno.
- Twaróg wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rzodkiewkę i szczypiorek, dokładnie wymieszać.
- Gorące ziemniaki przekroić na połówki lub ćwiartki, dodać masło i zamieszać.
- Ziemniaki wyłożyć na talerze. Obok położyć porcję twarożku.