Domowy sos blue cheese - jak zrobić pyszny serowy dip?
2021-03-31
łatwy
0 min
4
Sos blue cheese bardzo popularny jest w USA, gdzie dodaje się go prawie do wszystkiego: kanapek, burgerów, sałatek, grillowanych i pieczonych mięs oraz makaronów. A słynne buffalo wings nie podaje się wręcz bez tego sosu. Ożywia smak potrawy, nadając mu głębię. Taki sos można przygotować na kilka dni i przechowywać w lodówce w zamkniętym szklanym słoiku.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól i odrobina cukru do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser pokruszyć na drobne kawałeczki lub rozgnieść widelcem.
- Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
- Można urozmaicić drobno siekaną zieleniną, choć w oryginalnej amerykańskiej wersji się jej nie dodaje.