Domowy sos blue cheese - jak zrobić pyszny serowy dip?

2021-03-31
Sos blue cheese
Autor: Shutterstock Przygotuj domowy sos blue cheese i ciesz się jego smakiem codziennie.
łatwy
0 min
4

Sos blue cheese bardzo popularny jest w USA, gdzie dodaje się go prawie do wszystkiego: kanapek, burgerów, sałatek, grillowanych i pieczonych mięs oraz makaronów. A słynne buffalo wings nie podaje się wręcz bez tego sosu. Ożywia smak potrawy, nadając mu głębię. Taki sos można przygotować na kilka dni i przechowywać w lodówce w zamkniętym szklanym słoiku.

 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • mały ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • sól i odrobina cukru do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser pokruszyć na drobne kawałeczki lub rozgnieść widelcem.
  • Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
  • Można urozmaicić drobno siekaną zieleniną, choć w oryginalnej amerykańskiej wersji się jej nie dodaje.