Greckie tzatziki robię tylko tak. Pyszny sos wzbogacam tym słonym serem

tzatziki z fetą
Autor: Shutterstock Tzatziki z tym greckim serem to sos uniwersalny. Jest tak dobry, że można go robić przez cały rok.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Tzatziki to pyszny i aromatyczny sos, który przywędrował do naszego kraju ze słonecznej Grecji. Jest wyjątkowo dobry, pasuje do wielu dań i robi się go błyskawicznie. W tym przepisie sos wzbogacony jest jednym składnikiem, który sprawia, że jest jeszcze lepszy i bardziej kremowy. O czym mowa? Poznajcie prosty i szybki przepis na tzatziki z fetą.

Czym jest sos tzatziki?

Tzatziki to sos pochodzący z kuchni Grecji. Jest to bardzo popularny dodatek do dań w tym kraju. Jest też dobrze znany i lubiany prawie na całym świecie. Przygotowuje się go na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych ogórków, czosnku, oliwy z oliwek i ziół. Ma świeży, orzeźwiający, lekko kwaśny i delikatnie czosnkowy smak. Jest kremowy z wyczuwalnymi kawałkami ogórków. W tym przepisie tradycje greckie tzatziki wzbogacone są najpopularniejszym greckim serem, czyli fetą. Jej kawałeczki idealnie komponują się z pozostałymi składnikami, tworząc ten pyszny sos.

Jak zrobić tzatziki z fetą?

Pyszny i aromatyczny sos tzatziki, którego smak podkręca ser feta, wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem. Przepis na ten grecki przysmak jest łatwy i szybki. Lista składników obejmuje tylko kilka składników, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Są do kupienia bez względu na porę roku, więc tzatziki z fetą można robić na okrągło.

Jak więc zrobić tzatziki inaczej? Wystarczy wybrać ten przepis i grecki sos wzbogacić serem feta. Znakomite tzatziki są gotowe w kwadrans.

  • 1. krok – przygotowanie jogurtu greckiego z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
  • 2. krok – starcie na tarce, posolenie i odciśnięcie ogórków
  • 3. krok – wymieszanie ogórków z fetą i czosnkiem
  • 4. krok – połączenie składników z jogurtem z dodatkami
  • 5. krok – schłodzenie sosu tzatziki z fetą w lodówce

Jak podawać tzatziki z fetą?

Sos tzatziki wzbogacony grecką fetą to uniwersalny dodatek do wielu rożnych potraw, który odmieni ich smak. Idealnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami, rybami i warzywami. Można podawać go do takich dań jak gyros i souvlaki. To dobry dodatek do kanapek i sałatek. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, chlebkiem pita czy innymi słonymi przekąskami. Warto podać go do frytek zamiast majonezu. Jak się okazuje, sos tzatziki z dodatkiem fety ma wszechstronne zastosowanie i pasuje prawie do wszystkiego.

SKŁADNIKI

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 150 g sera feta
  • 3 ogórki gruntowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt grecki wymieszać z oliwą oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach i przełożyć na sitko. Delikatnie posolić i odstawić na 10 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Dodać drobno pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  • Wlać sos jogurtowy z fetą i dokładnie wymieszać.
  • Sos wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać jako dodatek do różnych potraw, dań z grilla czy przekąsek.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej