Marynata do boczku na grilla - z miodem i musztardą

Marynata do boczku na grilla - z miodem i musztardą
Autor: Shutterstock Marynata do boczku na grilla z miodem i musztardą sprawia, ze mięso jest smaczne i miękkie.
łatwy
5 min
4

Boczek z grilla smakuje wybornie, zwłaszcza jeśli odpowiednio przygotujemy go do pieczenia na ruszcie. Marynata do boczku na grilla z miodem i musztardą jest łatwa, aromatyczna i sprawia, ze mięso wychodzi miękkie, a  jednocześnie kruche. Polecam sprawdzony przepis na marynatę do boczku.

Marynata do boczku na grilla nadaje smak i aromat temu kawałkowi mięsa. Tłuszcz przerastający mięsne paski boczku jest nośnikiem smaku i aromatu, a także sprawia, że upieczone na grillu kawałki wieprzowiny są soczyste. Boczek do tej potrawy powinniśmy jednak wybrać pieczołowicie samodzielnie - kupując go w dobrym sklepie mięsnym. Dbajmy przy tym, by był to kawałek mięsa poprzerastany  niewielkimi paskami tłuszczu. Pamiętajmy, że tłuszcz w ogóle nie jest dla nas zdrowy, a już zwłaszcza tłuszcz wieprzowy poddany obróbce na grillu.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz i sól
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • opcjonalnie kilka kropli sosu sojowego
  • 1-2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Najłatwiej jest to zrobić w niewielkim zakręcanym słoiku.
  • Wlewamy do niego płynne składniki, dodajemy przyprawy, szczelnie zakręcamy i przez chwilę potrząsamy energicznie jak szejkerem z ulubionym drinkiem.
  • Ta przygotowaną marynatą zalewamy mięso i mieszamy, aby każdy kawałek dokładnie pokryć przyprawami. Mięso odstawiamy na godzinę lub całą noc. Następnie pieczemy na grillu.
Warzywa na grilla
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej