Marynata do boczku na grilla - z miodem i musztardą
Boczek z grilla smakuje wybornie, zwłaszcza jeśli odpowiednio przygotujemy go do pieczenia na ruszcie. Marynata do boczku na grilla z miodem i musztardą jest łatwa, aromatyczna i sprawia, ze mięso wychodzi miękkie, a jednocześnie kruche. Polecam sprawdzony przepis na marynatę do boczku.
Marynata do boczku na grilla nadaje smak i aromat temu kawałkowi mięsa. Tłuszcz przerastający mięsne paski boczku jest nośnikiem smaku i aromatu, a także sprawia, że upieczone na grillu kawałki wieprzowiny są soczyste. Boczek do tej potrawy powinniśmy jednak wybrać pieczołowicie samodzielnie - kupując go w dobrym sklepie mięsnym. Dbajmy przy tym, by był to kawałek mięsa poprzerastany niewielkimi paskami tłuszczu. Pamiętajmy, że tłuszcz w ogóle nie jest dla nas zdrowy, a już zwłaszcza tłuszcz wieprzowy poddany obróbce na grillu.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz i sól
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- opcjonalnie kilka kropli sosu sojowego
- 1-2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Najłatwiej jest to zrobić w niewielkim zakręcanym słoiku.
- Wlewamy do niego płynne składniki, dodajemy przyprawy, szczelnie zakręcamy i przez chwilę potrząsamy energicznie jak szejkerem z ulubionym drinkiem.
- Ta przygotowaną marynatą zalewamy mięso i mieszamy, aby każdy kawałek dokładnie pokryć przyprawami. Mięso odstawiamy na godzinę lub całą noc. Następnie pieczemy na grillu.