Marynata do boczku na grilla - z miodem i musztardą

Marynata do boczku na grilla - z miodem i musztardą
Autor: Shutterstock Marynata do boczku na grilla z miodem i musztardą sprawia, ze mięso jest smaczne i miękkie.
łatwy
5 min
4

Boczek z grilla smakuje wybornie, zwłaszcza jeśli odpowiednio przygotujemy go do pieczenia na ruszcie. Marynata do boczku na grilla z miodem i musztardą jest łatwa, aromatyczna i sprawia, ze mięso wychodzi miękkie, a  jednocześnie kruche. Polecam sprawdzony przepis na marynatę do boczku.

Składniki

3 łyżki oleju

2 łyżeczki miodu

2 łyżeczki musztardy

pieprz i sól

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

opcjonalnie kilka kropli sosu sojowego

1-2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Najłatwiej jest to zrobić w niewielkim zakręcanym słoiku.

Wlewamy do niego płynne składniki, dodajemy przyprawy, szczelnie zakręcamy i przez chwilę potrząsamy energicznie jak szejkerem z ulubionym drinkiem.

Ta przygotowaną marynatą zalewamy mięso i mieszamy, aby każdy kawałek dokładnie pokryć przyprawami. Mięso odstawiamy na godzinę lub całą noc. Następnie pieczemy na grillu.

Warzywa na grilla
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej