Smalec z pieczarkami. Genialny przepis na smarowidło do chleba
Dieta bezglutenowa
Według badań historyków i archeologów smalec znany był już tysiące lat temu. Stanowił pożywny pokarm, długo zachowywał świeżość i był naturalnym konserwantem. Chociaż na przestrzeni lat smalec stracił swoją dobrą opinię, dziś wraca do łask. Przepis na pyszny domowy smalec z pieczarkami jest tego najlepszym potwierdzeniem. Jak zrobić smalec z pieczarkami? Poznajcie łatwy i szybki przepis.
Z czym można zrobić smalec domowy?
Do smalcu można dodać najróżniejsze składniki, które podkręcą jego smak. W tym przepisie główną rolę zagrały pieczarki oraz inne popularne produkty. Świetnie podkręcają smak smarowidła do chleba. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia domowego smalcu są łatwo dostępne i niedrogie.
Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- słonina
- pieczarki
- cebula
- jabłko
- czosnek
- sos sojowy ciemny
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić smalec z pieczarkami?
Przepis na domowy smalec z dodatkiem aromatycznych pieczarek nie jest trudny. Przygotowuje się go w kilku prostych krokach. Aby smalec pieczarkowy udał się za pierwszym razem, warto postępować według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku.
Jak więc zrobić domowy smalec z pieczarkami? Przepis został podzielony na poszczególne kroki.
- 1. krok – podsmażenie słoniny
- 2. krok – dodanie posiekanej cebuli
- 3. krok – dodanie pieczarek, jabłka i czosnku
- 4. krok – przełożenie smalcu do słoika i odstawienie do ostygnięcia
Jak prawidłowo zrobić smalec?
Głównym składnikiem smalcu jest słonina. Aby smarowidło do chleba udało się za pierwszym razem, należy ją odpowiednio usmażyć. Pierwszym korkiem jest pokrojenie słoniny w bardzo drobną kostkę. Należy smażyć ją na mocno rozgrzanej patelni z grubym dnem na małym ogniu. Dzięki temu skwarki pięknie się wytopią. W ten sposób słoninę na smalec smaży się przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
SKŁADNIKI
- 700 g słoniny
- 7 cebul
- 250 g pieczarek
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoninę pokroić w kostkę. Smażyć na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć, często mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru.
- Dodać starte na tarce pieczarki i smażyć kilka minut.
- Dodać obrane i starte na tarce jabłko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 10 minut, często mieszając.
- Doprawić solą i pieprzem. Wlać sos sojowy. Dokładnie wymieszać.
- Smalec przełożyć do czystego słoiczka i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
- Podawać z chlebem i ogórkami kiszonymi.