Smalec z pieczarkami. Genialny przepis na smarowidło do chleba

smalec z pieczarkami
Autor: Shutterstock Smalec z pieczarkami to najlepszy dodatek do domowego chleba.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Według badań historyków i archeologów smalec znany był już tysiące lat temu. Stanowił pożywny pokarm, długo zachowywał świeżość i był naturalnym konserwantem. Chociaż na przestrzeni lat smalec stracił swoją dobrą opinię, dziś wraca do łask. Przepis na pyszny domowy smalec z pieczarkami jest tego najlepszym potwierdzeniem. Jak zrobić smalec z pieczarkami? Poznajcie łatwy i szybki przepis.

Z czym można zrobić smalec domowy?

Do smalcu można dodać najróżniejsze składniki, które podkręcą jego smak. W tym przepisie główną rolę zagrały pieczarki oraz inne popularne produkty. Świetnie podkręcają smak smarowidła do chleba. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia domowego smalcu są łatwo dostępne i niedrogie.

Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • słonina
  • pieczarki
  • cebula
  • jabłko
  • czosnek
  • sos sojowy ciemny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić smalec z pieczarkami?

Przepis na domowy smalec z dodatkiem aromatycznych pieczarek nie jest trudny. Przygotowuje się go w kilku prostych krokach. Aby smalec pieczarkowy udał się za pierwszym razem, warto postępować według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku.

Jak więc zrobić domowy smalec z pieczarkami? Przepis został podzielony na poszczególne kroki.

  • 1. krok – podsmażenie słoniny
  • 2. krok – dodanie posiekanej cebuli
  • 3. krok – dodanie pieczarek, jabłka i czosnku
  • 4. krok – przełożenie smalcu do słoika i odstawienie do ostygnięcia

Jak prawidłowo zrobić smalec?

Głównym składnikiem smalcu jest słonina. Aby smarowidło do chleba udało się za pierwszym razem, należy ją odpowiednio usmażyć. Pierwszym korkiem jest pokrojenie słoniny w bardzo drobną kostkę. Należy smażyć ją na mocno rozgrzanej patelni z grubym dnem na małym ogniu. Dzięki temu skwarki pięknie się wytopią. W ten sposób słoninę na smalec smaży się przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

SKŁADNIKI

  • 700 g słoniny
  • 7 cebul
  • 250 g pieczarek
  • 1 jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoninę pokroić w kostkę. Smażyć na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć, często mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru.
  • Dodać starte na tarce pieczarki i smażyć kilka minut.
  • Dodać obrane i starte na tarce jabłko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 10 minut, często mieszając.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wlać sos sojowy. Dokładnie wymieszać.
  • Smalec przełożyć do czystego słoiczka i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać z chlebem i ogórkami kiszonymi.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
więcej