Śledzie ze śliwkami: przepis nie tylko na Wigilię
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Śledzie ze śliwkami marynowanymi? Taki przysmak zaostrzy apetyt każdego smakosza. Warto je podać bliskim na Wigilię, na przykład z tostowanym piernikiem lub chałką. Ale jako wyborna przekąska sprawdzą się świetnie przez cały rok. Podajemy łatwy przepis na śledzie ze śliwkami.
Polecamy również: śledzie w ziołach, śledzie po tatarsku oraz śledzie korzenne.
SKŁADNIKI
- 5 śledzi solonych (filety)
- słoik (0,5 l) śliwek marynowanych (w niezbyt ostrej marynacie)
- 2 cebule (mogą być czerwone)
- pół szklanki gęstego majonezu
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie umyj. Śliwki osącz z zalewy, włóż do niej śledzie, odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.
- Ryby dokładnie osącz na sicie, podziel na mniejsze kawałki. Śliwki wydryluj, jeśli mają pestki, pokrój na połówki lub ćwiartki. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj śledzie z cebulą i śliwkami. Dodaj majonez, lekko wymieszaj. Przypraw do smaku pieprzem. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.