Śledzie z rodzynkami - ciekawy przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Słone śledzie ze słodkimi rodzynkami? Oczywiście! Te dwa pozornie przeciwstawne smaki świetnie się uzupełniają. Zrób śledzie z rodzynkami na kolację lub przyjęcie. Będzie pysznie!
Dodatkowa opcja: zamiast wody dodaj do sosu sok pomarańczowy. Wsyp też przyprawę piernikową. Salsa nabierze korzennego aromatu i pełniejszego smaku.
Polecamy również przepisy na: śledzie po turecku w papryce i pomidorach, śledzie w pieczonej papryce i śledzie z rodzynkami
SKŁADNIKI
- 6-8 śledzi w oleju lub solonych matiasów (te ostatnie wcześniej wymocz w wodzie lub w mleku, by oddały nadmiar soli),
- 2 średnie cebule,
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- garść rodzynków,
- szczypta cukru,
- łyżeczka soku z cytryny,
- opcjonalnie sok z połówki pomarańczy
- 1 łyżka przyprawy piernikowej.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie umyj, jeśli wolisz mniej słone - na krótko namocz. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Pokrój w plastry grubości 1-3 cm.
- Rodzynki zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut. Potem odcedź i osusz.
- Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.
- Przez ok. 10 minut duś na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem). Pod koniec wsyp rodzynki. Zostaw sos do ostygnięcia.
- Pokrojone śledzie wyłóż na miseczkę. Przykryj sosem, wymieszaj. Włóż na kilka godzin do lodówki, by smaki się "przegryzły".