Śledź po libańsku, czyli smaczny śledzik na ostro

2021-03-29
Śledzie po libańsku
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie po libańsku to kolejny pomysł, który warto wypróbować na świątecznym lub imprezowym stole.
łatwy
130 min
4

Zamiast śledzia w oleju czy pod pierzynką przygotuj coś wyjątkowego. Proponujemy przepis na śledzia po libańsku, czyli śledzia w aromatycznym sosie na bazie majonezu z dodatkiem estragonu, selera i ostrej papryki. Sprawdź, jak smakuje śledź po libańsku. Oto sposób przygotowania.

 

Polecamy również inne przepisy ze śledziem w roli głównej: śledzie w olejuśledzie z mleczem według Magdy Gesslerśledzie w marynacie korzennejśledzie w śmietaniesałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutem

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanych liści selera naciowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego estragonu (ew. może być szczypta suszonego)
  • 1/2 kawowej łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Cebulę siekamy bardzo drobno, którą razem z czosnkiem przepuszczonym przez wyciskacz ucieramy z cytryną, selerem, natką, estragonem i papryką.
  • Masę mieszamy z majonezem i do smaku doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą.
  • Osuszone śledzie kroimy na cząstki, układamy ściśle na półmisku i równomiernie smarujemy sosem.
  • Śledź po libańsku jest gotowy do podania po minimum dwugodzinnym pobycie w lodówce.