Śledź po libańsku, czyli smaczny śledzik na ostro

2019-11-18
Śledzie po libańsku
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie po libańsku to kolejny pomysł, który warto wypróbować na świątecznym lub imprezowym stole.
łatwy
130 min
4

Zamiast śledzia w oleju czy pod pierzynką przygotuj coś wyjątkowego. Proponujemy przepis na śledzia po libańsku, czyli śledzia w aromatycznym sosie na bazie majonezu z dodatkiem estragonu, selera i ostrej papryki. Sprawdź, jak smakuje śledź po libańsku. Oto sposób przygotowania.

Składniki

6 filetów śledziowych

1/2 szklanki mleka

średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki majonezu

1 łyżka posiekanych liści selera naciowego

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka świeżego estragonu (ew. może być szczypta suszonego)

1/2 kawowej łyżeczki mielonej ostrej papryki

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Filety śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

Cebulę siekamy bardzo drobno, którą razem z czosnkiem przepuszczonym przez wyciskacz ucieramy z cytryną, selerem, natką, estragonem i papryką.

Masę mieszamy z majonezem i do smaku doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą.

Osuszone śledzie kroimy na cząstki, układamy ściśle na półmisku i równomiernie smarujemy sosem.

Śledź po libańsku jest gotowy do podania po minimum dwugodzinnym pobycie w lodówce.

 

Polecamy również inne przepisy ze śledziem w roli głównej: śledzie w olejuśledzie z mleczem według Magdy Gesslerśledzie w marynacie korzennejśledzie w śmietaniesałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutem