Śledź po libańsku, czyli smaczny śledzik na ostro

Zamiast śledzia w oleju czy pod pierzynką przygotuj coś wyjątkowego. Proponujemy przepis na śledzia po libańsku, czyli śledzia w aromatycznym sosie na bazie majonezu z dodatkiem estragonu, selera i ostrej papryki. Sprawdź, jak smakuje śledź po libańsku. Oto sposób przygotowania.
6 filetów śledziowych
1/2 szklanki mleka
średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanych liści selera naciowego
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka świeżego estragonu (ew. może być szczypta suszonego)
1/2 kawowej łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Filety śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
Cebulę siekamy bardzo drobno, którą razem z czosnkiem przepuszczonym przez wyciskacz ucieramy z cytryną, selerem, natką, estragonem i papryką.
Masę mieszamy z majonezem i do smaku doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą.
Osuszone śledzie kroimy na cząstki, układamy ściśle na półmisku i równomiernie smarujemy sosem.
Śledź po libańsku jest gotowy do podania po minimum dwugodzinnym pobycie w lodówce.
Polecamy również inne przepisy ze śledziem w roli głównej: śledzie w oleju, śledzie z mleczem według Magdy Gessler, śledzie w marynacie korzennej, śledzie w śmietanie, sałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutem