Śledź po libańsku, czyli smaczny śledzik na ostro
2021-03-29
łatwy
130 min
4
Zamiast śledzia w oleju czy pod pierzynką przygotuj coś wyjątkowego. Proponujemy przepis na śledzia po libańsku, czyli śledzia w aromatycznym sosie na bazie majonezu z dodatkiem estragonu, selera i ostrej papryki. Sprawdź, jak smakuje śledź po libańsku. Oto sposób przygotowania.
Polecamy również inne przepisy ze śledziem w roli głównej: śledzie w oleju, śledzie z mleczem według Magdy Gessler, śledzie w marynacie korzennej, śledzie w śmietanie, sałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutem
SKŁADNIKI
- 6 filetów śledziowych
- 1/2 szklanki mleka
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanych liści selera naciowego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego estragonu (ew. może być szczypta suszonego)
- 1/2 kawowej łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Cebulę siekamy bardzo drobno, którą razem z czosnkiem przepuszczonym przez wyciskacz ucieramy z cytryną, selerem, natką, estragonem i papryką.
- Masę mieszamy z majonezem i do smaku doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą.
- Osuszone śledzie kroimy na cząstki, układamy ściśle na półmisku i równomiernie smarujemy sosem.
- Śledź po libańsku jest gotowy do podania po minimum dwugodzinnym pobycie w lodówce.