Śledź na Wigilię: tatar ze śledzia [przepis]

2021-11-23
Danie na wigilijny stół: tatar ze śledzia
Autor: Shutterstock Tatar ze śledzia serwowany z ikrą łososia to danie wyraziste w smaku i bardzo eleganckie
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Śledź na wigilijnej wieczerzy to potrawa obowiązkowe. Nasza propozycja świątecznego dania z ryby to tatar ze śledzia z musem z wasabi - niebanalna zakąska doskonale zaostrzająca apetyt na więcej. Sprawdź, jak zrobić tatar ze śledzia - przepis idealny na Wigilię.

SKŁADNIKI

  • opakowanie śledzi typu matias
  • czerwona cebula
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ogórki konserwowe
  • łyżeczka musztardy francuskiej gorczycowej
  • sok z połówki cytryny do musu + do przyprawienia śledzia
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • pumpernikiel
  • 2 łyżeczki śmietany 30 proc.
  • łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)
  • jabłko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj mus z wasabi: lekko ubij śmietanę, dodaj chrzan oraz sok z cytryny.
  • Śledzie, paprykę, cebulę, ogórki i jabłko pokrój w kostkę (0,5 cm).
  • Dodaj musztardę, miód, przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Tatar ze śledzia podawaj na pumperniklu i z musem.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Proponujemy także inne przepisy na wigilijną przystawkę ze śledzia:  śledzie w oleju, tradycyjny przepisśledź w śmietanie, prosto i smacznieśledź po turecku z papryką i pomidorami

oraz przepisy regionalne na: śledzie po łowickuśledzie po kaszubskuśledzie po kujawsku

Zobacz też galerię z przepisami na śledzie!