Śledź na Wigilię: tatar ze śledzia [przepis]
2021-11-23
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Śledź na wigilijnej wieczerzy to potrawa obowiązkowe. Nasza propozycja świątecznego dania z ryby to tatar ze śledzia z musem z wasabi - niebanalna zakąska doskonale zaostrzająca apetyt na więcej. Sprawdź, jak zrobić tatar ze śledzia - przepis idealny na Wigilię.
SKŁADNIKI
- opakowanie śledzi typu matias
- czerwona cebula
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 2 ogórki konserwowe
- łyżeczka musztardy francuskiej gorczycowej
- sok z połówki cytryny do musu + do przyprawienia śledzia
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- pumpernikiel
- 2 łyżeczki śmietany 30 proc.
- łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)
- jabłko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj mus z wasabi: lekko ubij śmietanę, dodaj chrzan oraz sok z cytryny.
- Śledzie, paprykę, cebulę, ogórki i jabłko pokrój w kostkę (0,5 cm).
- Dodaj musztardę, miód, przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Tatar ze śledzia podawaj na pumperniklu i z musem.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Proponujemy także inne przepisy na wigilijną przystawkę ze śledzia: śledzie w oleju, tradycyjny przepis, śledź w śmietanie, prosto i smacznie, śledź po turecku z papryką i pomidorami
oraz przepisy regionalne na: śledzie po łowicku, śledzie po kaszubsku, śledzie po kujawsku.