Jak zrobić śledzie po łowicku? Prosty przepis

Jak zrobić śledzie po łowicku? Prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie po łowicku przygotowujemy w marynacie octowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Śledź to ryba, którą można podać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych dań ze śledziem w roli głównej jest śledź po łowicku. To idealna przystawka, która sprawdza się zarówno na imieninach, jak i wigilijnym stole. Jak zrobić śledzia po łowicku? Podajemy prosty przepis.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe

  • 3 cebule

  • 3 ugotowane marchewki

  • 4 kiszone ogórki

  • 5 łyżek śmietany 18%

  • 5 łyżek majonezu

  • 3 szklanki wody

  • pół szklanki octu

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • do smaku: pieprz, sól, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierwszym krokiem podczas przyrządzania śledzi po łowicku jest przygotowanie zalewy octowej. W tym celu należy zagotować 3 szklanki wody z liściem laurowym i zielem angielskim.

  • Następnie do wody wlać pół szklanki octu i ponownie doprowadzić całość do wrzenia.

  • Do gorącej zalewy wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy całość przestygnie. zalewamy nią płaty śledziowe i odstawiamy na 4 godziny. 

  • Marchewkę i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, pamiętając, że starte już ogórki warto wycisnąć, pozbawiając je nadmiaru soku.

  • Do startych warzyw dodajemy majonez i śmietanę (zawsze w proporcji 1:1), cebulę z zalewy oraz lekko odciśnięte śledzie.

  • Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną cukru.

Ocena: 4,6