Śledzie po kaszubsku: jak zrobić? Dobry przepis!

Śledzie po kaszubsku: jak zrobić? Dobry przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W kaszubskiej kuchni ryba od zawsze zajmowała ważne miejsce. Szczególnie śledź po kaszubsku zyskał uznanie nie tylko w regionie, ale i całej Polsce. Dzisiaj wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez takiej rybki. Jak zrobić śledzia po kaszubsku? Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 1/2 kg filetów śledziowych
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 3 ziarenka ziela angielskie
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymoczone filety pokroić w kawałki.

  • Na rozgrzanym oleju zaszklić cebule i po dodaniu cukru chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić kilka minut.

  • Po wystudzeniu kłaść kawałki filetów i przekładać je sosem. Warto wiedzieć, że śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi, a nawet trzeci dzień!