Rodzina nie będzie mogła przestać jeść. Te faszerowane bataty podbijają serca

Rodzina nie będzie mogła przestać jeść. Te faszerowane bataty podbijają serca
Autor: Shutterstock.com Rodzina nie będzie mogła przestać jeść. Te faszerowane bataty podbijają serca
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na ciekawą przystawkę dla gości? A może chciałbyś zamienić swoje typowe dodatki do obiadu na coś zupełnie innego? Ten przepis sprawdzi się więc doskonale. Pieczone bataty z fetą, fasolą i kolendrą to świetny smak w połączeniu z prostotą wykonania. Każdy sobie z nimi poradzi.

Dodatek, który zachwyci smakiem. Tego przepisu wart spróbować

Pieczone bataty z farszem z fety, czarnej fasoli oraz kolendry to idealny pomysł na ciekawy posiłek, który będzie fajną alternatywą dla wiecznie tych samych dodatków. Można go również serwować jako przystawkę, czy przekąskę, która zaskoczy gości i nieco "pokoloruje" stół.

Jej przygotowanie nie jest ciężkie, wystarczy ubiec bataty, a następnie przygotować farsz - pokruszenie fety i wymieszanie jej z posiekaną cebulką i kolendrom. Kolejnym krokiem jest wydrążenie batatów, wymieszanie środka z farszem i ponowne nadzianie batatów. Później całość pieczemy przez kolejne 15 minut.

Co ciekawe, nasze bataty możemy również przygotować w... mikrofalówce. Wystarczy podgrzewać dobrze ponakłuwane bataty przez około 25 minut, aż będą miękkie. Trzeba jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ mogą one cóż... wybuchnąć.

Jest to jednak naprawdę ciekawy pomysł na posiłek, który zachwyci każdego. Bataty tak przygotowane będą nie tylko pięknie wyglądać, ale również świetnie smakować. Warto więc wypróbować ten przepis.

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości bataty
  • opakowanie sera feta
  • puszka czarnej fasoli
  • 3 cebule
  • 0,5 pęczka świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Bataty nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy około 25 minut - aż będą miękkie po nakłuciu.
  • W tym czasie rozkruszamy fetę do miski.
  • Dodajemy posiekaną cebulę, odsączoną czarną fasolę i posiekaną kolendrę.
  • Dodajemy oliwek z oliwek i sok z ćwiartki limonki.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Gdy ziemniaki będą gotowe, kroimy je wzdłuż, uważając, by nie przeciąć ich do końca. 
  • Część miąższu wydrążamy i wrzucamy do miski z fetą.
  • Mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • Wkładamy mieszankę z powrotem do wydrążonych ziemniaków.
  • Pieczemy kolejne 15 minut.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej